L’ACA finançarà part de la restauració de la riera de Llitrà a Vilafranca del Penedès

Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès
01/06/2010 - 00:00

L'Agència Catalana de l'Aigua subvencionarà el projecte de recuperació naturalística de la riera de Llitrà, en el marc de les actuacions de gestió, conservació i recuperació d'espais fluvials. Aquestes actuacions estan  enfocades a continuar la tasca de restauració de les comunitats vegetals iniciades l'any 2008, desbrossar i eliminar espècies invasores i, en definitiva, netejar i valoritzar aquest ecosistema de ribera. Asseguren doncs la continuïtat del projecte, que fins ara havia estat possible gràcies a entitats, empreses col·laboradores  que podren apadrinar un tram de riera i a l'Ajuntament de Vilafranca, impulsor de la recuperació. La quantitat atorgada és de 35.600 euros, i ha estat un dels divuit projectes seleccionats per l'Agència Catalana de l'Aigua en el marc d'aquest programa per als anys 2010-2011.

La riera de Llitrà discorre al llarg de 3,4 km pel terme municipal de Vilafranca del Penedès, on manté encara un important valor natural i paisatgístic. Actualment s'està duent a terme el projecte de restauració d'aquest espai natural, rehabilitant l'ecosistema fluvial i adequant d'un itinerari naturalístic al llarg dels més de 3 quilòmetres en què la riera passa pel terme municipal de Vilafranca del Penedès.

En què consisteix el projecte?
· Arranjament de la vegetació existent: Es potenciaran les espècies arbòries i arbustives de la ribera existents, desbrossant la llera i la ribera intentant incidir en la vegetació forània.

· Reforestació: En les zones on el bosc de ribera està malmès, es plantarà vegetació autòctona d'ambients fluvials. Les espècies que es plantaran són: freixe, salze, àlber, om, gatell i sarga.

· Col·locació de caixes niu: Per tal de millorar l'espai natural de forma global s'instal·laran caixes niu per potenciar la nidificació a la zona d'espècies com el mussol, la mallerenga o la ratapinyada.

· Delimitació i senyalització d'un sistema d'itineraris i acondicionament de zones de descans: Hi haurà una senyalització d'accés i direccional a l'itinerari paral·lel a la riera. Es complementarà amb espais de descans a la ribera i l'instal·lació de plafons informatius naturalístics perquè l'itinerari sigui autoguiat. 

Relacionats

Notícia

El percentatge de recollida selectiva al municipi ronda el 40% i l’objectiu és iniciar una escalada necessària i imprescindible en aquests resultats per assolir, l’any 2035, el compromís europeu del 65%.

Acte
24/11/2021 - 09:00
Centre Àgora, Vilafranca del Penedès
Notícia

A partir de gener es preveu implantar un nou sistema que garantirà la recollida “porta a porta” a tot el municipi de les fraccions orgànica, rebuig, paper-cartró i envasos

Butlletí