L’ACA finançarà part de la restauració de la riera de Llitrà a Vilafranca del Penedès

Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès
01/06/2010 - 00:00

L'Agència Catalana de l'Aigua subvencionarà el projecte de recuperació naturalística de la riera de Llitrà, en el marc de les actuacions de gestió, conservació i recuperació d'espais fluvials. Aquestes actuacions estan  enfocades a continuar la tasca de restauració de les comunitats vegetals iniciades l'any 2008, desbrossar i eliminar espècies invasores i, en definitiva, netejar i valoritzar aquest ecosistema de ribera. Asseguren doncs la continuïtat del projecte, que fins ara havia estat possible gràcies a entitats, empreses col·laboradores  que podren apadrinar un tram de riera i a l'Ajuntament de Vilafranca, impulsor de la recuperació. La quantitat atorgada és de 35.600 euros, i ha estat un dels divuit projectes seleccionats per l'Agència Catalana de l'Aigua en el marc d'aquest programa per als anys 2010-2011.

La riera de Llitrà discorre al llarg de 3,4 km pel terme municipal de Vilafranca del Penedès, on manté encara un important valor natural i paisatgístic. Actualment s'està duent a terme el projecte de restauració d'aquest espai natural, rehabilitant l'ecosistema fluvial i adequant d'un itinerari naturalístic al llarg dels més de 3 quilòmetres en què la riera passa pel terme municipal de Vilafranca del Penedès.

En què consisteix el projecte?
· Arranjament de la vegetació existent: Es potenciaran les espècies arbòries i arbustives de la ribera existents, desbrossant la llera i la ribera intentant incidir en la vegetació forània.

· Reforestació: En les zones on el bosc de ribera està malmès, es plantarà vegetació autòctona d'ambients fluvials. Les espècies que es plantaran són: freixe, salze, àlber, om, gatell i sarga.

· Col·locació de caixes niu: Per tal de millorar l'espai natural de forma global s'instal·laran caixes niu per potenciar la nidificació a la zona d'espècies com el mussol, la mallerenga o la ratapinyada.

· Delimitació i senyalització d'un sistema d'itineraris i acondicionament de zones de descans: Hi haurà una senyalització d'accés i direccional a l'itinerari paral·lel a la riera. Es complementarà amb espais de descans a la ribera i l'instal·lació de plafons informatius naturalístics perquè l'itinerari sigui autoguiat. 

Relacionats

Notícia

El percentatge de recollida selectiva al municipi ronda el 40% i l’objectiu és iniciar una escalada necessària i imprescindible en aquests resultats per assolir, l’any 2035, el compromís europeu del 65%.

Acte
24/11/2021 - 09:00
Centre Àgora, Vilafranca del Penedès
Article
Aturem el malbaratament alimentari

 

La Mancomunitat Penedès-Garraf llança la cançó 'Stop Malbaratament' per a reivindicar l’aprofitament alimentari. La campanya impulsa bones pràctiques entre la ciutadania per evitar que aliments encara útils acabin al cubell de la brossa orgànica. La composició musical és de Neus Ballvé, coneguda pel seu pas pel Club Super3, en col·laboració amb Joan Solana. 

Butlletí