La COP27 tanca amb un acord sobre pèrdues i danys

#COP27
20/11/2022 - 22:34

Després de dies d'intenses negociacions que s'han allargat fins diumenge al matí a Sharm el-Sheikh, els països de l'última Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, COP27, han arribat a un acord per establir un mecanisme de finançament per compensar les nacions vulnerables per les "pèrdues i danys" del clima. 

Aquesta COP ha fet un pas important cap a la justícia . Dono la benvinguda a la decisió d'establir un fons de pèrdues i danys i de posar-lo en funcionament en el proper període", ha dit el secretari general de l'ONU, António Guterres , en un missatge de vídeo emès des del lloc de la conferència a Egipte, subratllant que les veus dels que estan en primera línia de la cal escoltar la crisi climàtica. 

Els països en desenvolupament van fer crides reiterates per a l'establiment d'un fons de pèrdues i danys, per compensar els països més vulnerables als desastres climàtics, però que han contribuït poc a la crisi climàtica. "Clarament això no serà suficient, però és un senyal polític molt necessari per reconstruir la confiança trencada", ha subratllat.  

Després de no complir la data límit de divendres a la nit, els negociadors finalment van poder arribar a conclusions sobre els punts més difícils de l'agenda, inclosa un mecanisme sobre pèrdues i danys, amb el compromís d'establir una estructura de suport financer per als més vulnerables abans de la propera COP el 2023.

També s'ha establert un objectiu financer post-2025, i un programa de treball de mitigació, per reduir les emissions més ràpidament, catalitzar accions impactants i actuar de forma immediata per mantenir per sota l'augment de 1,5 °C.  No obstant això, tot i que l'acord sobre aquestes qüestions es veu com un pas en la direcció correcta, sembla que hi ha hagut pocs canvis i avenços en altres qüestions clau, especialment en l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils, i un llenguatge més estricte sobre la necessitat de limitar l'escalfament global a 1,5 graus centígrads.  

Els observadors han advertit que el nou llenguatge que inclou l'energia de "baixes emissions" juntament amb les renovables com a fonts d'energia del futur és una bretxa important, ja que el terme indefinit es podria utilitzar per justificar el desenvolupament de nous combustibles fòssils en contra de les directrius clares del Panell Intergovernamental del Clima de les Nacions Unides. Change ( IPCC ) i l'Agència Internacional de l'Energia (IEA).

La lluita contra el canvi climàtic continua 

Des de les Nacios Unides s'ha recordat quines segueixen sent les prioritats pel que fa a l'acció climàtica, inclosa l'ambició de reduir les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle i mantenir viu el límit d'1,5 graus centígrads de l' Acord de París, i treure la humanitat "del penya-segat climàtic". Tot i que un fons per a pèrdues i danys és essencial, no és una resposta si la crisi climàtica elimina un petit estat insular del mapa o converteix tot un país africà en un desert. 

També s'ha fet una crida per accelerar l'eliminació gradual del carbó i l'augment de l'ús de les energies renovables i promoure un pacte de solidaritat pel clima.  “Un Pacte en què tots els països fan un esforç addicional per reduir les emissions aquesta dècada en línia amb l'objectiu d'1,5 graus. I un Pacte per mobilitzar –juntament amb les institucions financeres internacionals i el sector privat– suport financer i tècnic a les grans economies emergents per accelerar la seva transició a les energies renovables”, ha explicat, subratllant que això és fonamental per mantenir a l'abast el límit d'1,5 graus. 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Ematsa redueix la seva petjada de carboni i referma el compromís en la lluita contra el canvi climàtic

Acte
20/09/2024 - 09:30
Espai Francesca Bonnemaison - Sala Cuina (Carrer Sant Pere més Baix , 7)

Butlletí