La calculadora de carboni, una guia d'acció contra el canvi climàtic

Presenten el segon volum de la pràctica guia editada per l'Observatori del Clima
Sostenible.cat
27/06/2008 - 00:00

Cada activitat que realitzem, fins i tot dormir, implica un consum d'energia, tan del cos com de les eines i artilugis que emprem. Molta d'aquesta energia implica l'emissió de CO2 i d'altres gasos d'efecte hivernacle. Però quant exactament? I quines activitats en generen més? I per tant què es pot fer per reduir aquestes emissions?

Respondre aquestes preguntes és l'objectiu de X un bon clima. Calculadora de carboni. Una guia d'acció contra el canvi climàtic, el segon volum de la pràctica guia sobre el canvi climàtic editada per l'Observatori del Clima amb el suport de la Fundació Terra i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya.

Mitjançant aquesta guia -que es repartirà amb el setmanari El Temps de la primera setmana de juliol i també es podrà descarregar de franc per internet- cadascú pot calcular les emissions que generen les seves activitats quotidianes, podrà reflexionar-hi i hi trobarà alguns consells pràctics i recomanacions sobre com reduir-les. En la versió digital serà el mateix ordinador que farà els comptes, que seran tan precisos com les dades que li subministri cadascú.

Aquest volum es troba dividit amb capítols dedicats als aliments, el transport, les compres, els residus, la llar, la feina, el lleure, les vacances i la qualitat de vida, i explica de forma fàcil i entenedora com calcular l'impacte personal en cada apartat, seguint el sistema de càlcul desenvolupat per Mukti Mitchell -qui ha assessorat la present edició- i el seu The Low Carbon Lifestyle Tour, mètode acceptat pel Govern britànic entre d'altres institucions. La versió catalana no és només una traducció, sinó que s'ha actualitzat -"amb dades de fins la setmana passada" tal i com s'ha explicat a la presentació- i adaptat a la realitat dels Països Catalans.

El periodista ambiental Jordi Bigues, coautor del llibre, ha destacat que amb aquesta guia "el nostre país es posa a l'alçada dels debats que es donen als països desenvolupats", on ja fa temps que s'han popularitzat aquest tipus de calculadores i que és el primer cop que un instrument d'aquest tipus "es posa a l'abast de la ciutadania". La importància d'aquest instrument radica en que "el diòxid de carboni és el termòmetre del nostre temps" doncs "és el principal gas d'efecte hivernacle i el més fàcil de mesurar en temps real". La filosofia del llibre, ha explicat, es basa en "el CRC: calcular, reduir i compensar".

La primera part del llibre -editat el novembre passat en motiu de la reunió de l'IPCC a València- explicava què era el canvi climàtic, què el provocava, quines eren les seves conseqüències i com es podia mitigar i adaptar-s'hi.