Granollers recuperarà aquest 2010 dos quilòmetres del riu Congost

El municipi també participa en un projecte europeu de gestió, preservació i millora dels paisatges
Font: Aj. Granollers
05/02/2010

L'ajuntament de Granollers acaba de presentar un projecte per recuperar la biodiversitat al riu Congost en un tram de dos quilòmetres, entre la passera peatonal del Parc Firal fins, aproximadament, el pont de la carretera de Montmeló. El projecte tindrà un cost de 241.675, 27 euros, el 70% del qual està subvencionat per la Fundación Biodiversidad del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, que treballa per la preservació del patrimoni natural i la seva biodiversitat.

Segons informa el consistori, l'ajuntament, adherit a la Red de Govierno Locales + Biodiversidad 2010, va demanar ajudes per a la realització d'activitats en l'àmbit del canvi climàtic i el desenvolupament sostenible. El projecte presentat ara actuarà en:

  • la recuperació de la fauna aquàtica a partir de l'establiment de passos,
  • la creació de refugis de fauna i espais per a la nidificació d'aus, a partir de la consolidació dels marges fluvials inestables,
  • la recuperació de la vegetació de ribera, a partir de l'eliminació d'espècies ruderals i/o exòtiques invasores i la plantació de vegetació autòctona,
  • la recreació d'aiguamolls a la llera per a la recuperació de la vegetació aquàtica i les poblacions d‘amfibis,
  • la integració ambiental de l'entorn adjacent a la llera per tal de minimitzar l'impacte paisatgístic d'alguns trams de mur que presenten nivells d'intensa degradació,
  • la millora d'algunes infraestructures hidràuliques i la retirada d'estructures en desús, per tal de naturalitzar la llera i eliminar l'efecte barrera als processos de connectivitat biològica.

Gestió, preservació i millora dels paisatges
D'altra banda, Granollers també participa al programa Euroscape, un projecte que desenvolupa la visió conjunta de 14 socis europeus per afrontar les qüestions de gestió sostenible del paisatge en les àrees urbanes i periurbanes.

El soci lider del projecte és l'autoritat intermunicipal de Marne-la-Vallée Val Maubuée (França), que coordina el projecte i vetlla per l'assoliment dels objectius. A més, hi ha 3 socis que són encarregats de diferents àrees del projecte. Un d'aquests socis és Granollers, que coordina els seminaris d'intercanvis d'experiències. L'objectiu del projecte és crear una xarxa de gestió dels paisatges europeus que desenvolupi una estratègia de gestió innovadora, sostenible i transferible a d'altres regions d'Europa.  Durant els propers 3 anys es faran seminaris temàtics i visites d'estudi per debatre sobre la planificació per a la gestió, preservació i millora dels paisatges. En aquest sentit, Granollers acollirà, el 2012, el seminari "Integració de les eines de gestió en el marc de la planificació urbanística local".

A través d'aquest programa, el municipi revisarà el Pla especial de patrimoni natural d'acord a la metodologia establerta pel projecte. També aprovarà nous plans de gestió dels espais naturals, l'arbrat catalogat, els espais verds i els recursos hídrics i confecció d'un sistema d'informació geogràfica i d'altres eines informàtiques de gestió del paisatge (més informació).

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sabadell del mes de febrer va aprovar la Declaració d’emergència climàtica i Agenda 2030 de Sabadell, amb la qual l’Ajuntament es compromet a lluitar per la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Entrevista

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies. Aquesta és la conclusió principal d’ un estudi científic realitzat a la ciutat de Valls per investigadors del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) encapçalats per Jaume Marlès. Aquest estudi pioner aporta algunes claus als gestors i tècnics per afavorir la naturalització de les ciutats.

Notícia

35 ajuntaments d'arreu d'Espanya han rebut els reconeixement Pajaritas Azules 2020 per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró per reciclar. Entre aquests diversos de catalans.

Butlletí