El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, i el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Francesc Baltasar, han signat aquest dilluns un protocol de cooperació per a la realització d'actuacions per reduir els efectes del canvi climàtic.
En virtut del protocol, les dues administracions es comprometen a intercanviar i posar en comú la informació disponible sobre els impactes del canvi climàtic, les eines i experiències desenvolupades sobre mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, i els indicadors de sostenibilitat que han de permetre fer-ne una avaluació objectiva i responsable als ens locals catalans.
El document preveu alhora la creació i organització conjunta d'un espai de debat específic a la Convenció Catalana del Canvi Climàtic sobre el món local, la participació conjunta en el seguiment del Pla d'acció per a la mitigació del canvi climàtic, i l'organització conjunta d'una jornada de treball sobre el canvi climàtic i el món local.
El protocol tindrà una durada d'un any, prorrogable de manera automàtica fins a un màxim de tres.
El paper de l'administració local
La Generalitat i la Diputació de Barcelona treballen amb la voluntat de fomentar accions de mitigació des dels municipis. Una de les tasques de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic del Departament de Medi Ambient i Habitatge és promoure i facilitar les actuacions de l'Administració local, que té moltes de les competències en àmbits que permetran reduir emissions de gasos amb efecte d'hivernacle en els anomenats sectors difusos, per complir el Protocol de Kyoto. Per la seva banda, la Diputació de Barcelona coordina la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que té associades actualment més de 220 entitats locals, les quals representen el 78% de la població total de Catalunya.
El DMAH té la voluntat d'ampliar la col·laboració amb el món local a través d'acords amb altres institucions i entitats municipals.