Encara estem a temps de salvar el delta de l'Ebre

Un estudi de la Generalitat diu que el 95% del terreny afectat pel canvi climàtic es pot preservar adoptant certes mesures
Redacció
18/04/2009 - 00:00

El delta de l'Ebre és una de les zones més vulnerables al canvi climàtic a Catalunya. En els darrers 20 anys ja s'han perdut 1,5 quilòmetres de costa al delta, i aquesta pèrdua podria augmentar si es compleixen les previsions de l'IPCC. Ara, però, un estudi de la Generalitat diu que encara estem a temps de salvar el delta si es prenen les mesures adequades.

L'informe de la consellera de Medi Ambient contempla tres possibles escenaris: una pujada de 15 centímetres del nivell del mar el 2050, una de 40 centímetres el 2100, i la tercera, també pel 2100 però molt més pessimista, contempla una pujada d'un metre. La mala notícia, com ja sabem, és que si no es fa res el canvi climàtic probablement farà desaparèixer gran part del delta de l'Ebre. La bona notícia és que hi ha maneres d'evitar aquests canvis. Medi Ambient les classifica entre dures, que consistirien en la construcció de dics, o les més toves, que passarien per regular amb plaques els moviments de sorres i llims.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va presentar una metodologia -que podrà ser utilitzada posteriorment en altres zones vulnerables -, que contempla mesures de gestió i planificació, obtenció de dades, sensibilització ciutadana i actuacions directes. Pel delta, es proposa la formació de dunes, la compensació d'hàbitats naturals, la construcció d'infraestructures de protecció ecològica i la gestió de la sorra de les platges. Es tracta de fomentar una estratègia proactiva sempre que sigui possible, i només reactiva quan no hi hagi més opció, va explicar el conseller.

Segons l'estudi, el risc més elevat és per a les llacunes d'Olles, Canal Vell, lo Garxal, el Calaix de Buda, l'Alfacada, la Platjola, la Tancada i l'Encanyissada, així com les zones humides de l'illa de Sant Antoni, la del Buda, el riure Migjorn i les puntes del Fangar i la Banya. El risc moderat i baix es troba als marges de l'Ebre en el seu tram més baix, en els arrossars i les fonts.

Aquest document s'emmarca dins el Pla de Mitigació del canvi climàtic 2008-2012, i constitueix una primera incursió a un conjunt d'estudis que iniciarà el Govern contra l'escalfament global. El proper se centrarà en els recursos hídrics de Catalunya.

Més informació:
Sèrie d'estudis de base per a la posterior definició d'una estratègia de prevenció i d'adaptació al canvi climàtic a Catalunya: Estudi de base n1: delta de l'Ebre (desembre del 2008) | Document de síntesi (PDF)

Notícia relacionada:
El Delta de l'Ebre és una de les zones més vulnerables al canvi climàtic

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí