Els sonòmetres de l’Ajuntament confirmen l’excés de soroll a les nits en 11 punts de Barcelona

18/07/2022 - 10:00

Ara, amb les dades a la mà, els districtes de Ciutat Vella, l'Eixample, Gràcia, Sant Martí i Sants-Montjuïc idearan mesures antisoroll adaptades a cadascun dels carrers o places analitzats.

Els sonòmetres que ha instal·lat l’Ajuntament de Barcelona als 11 punts —”a priori”— més sorollosos durant les nits han confirmat que hi ha excés de soroll. Segons les dades registrades, s’han superat de forma continuada els límits permesos en tres decibels, fet que permet decretar aquests 11 punts com a zones acústicament tensionades en horari nocturn. Podeu veure les ubicacions a la font original de la notícia.

 

Noves mesures per reduir la contaminació acústica a les zones més tensionades

El soroll és el segon factor ambiental que més impacte té en la salut de la ciutadania, just per darrere de la contaminació de l’aire. Per aquest motiu, els districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, Sants-Montjuïc, l’Eixample i Gràcia treballaran properament en l’activació de plans per reduir la contaminació acústica a les zones més vulnerables.

L’activació d’aquestes mesures es produirà després d’haver analitzat, durant les darreres setmanes, els nivells de soroll registrats en diferents places i carrers de la ciutat mitjançant l’ús de sonòmetres. Els resultats obtinguts mostren que en els punts analitzats se superen en 3 decibels els límits permesos de nit de manera continuada.

En concret, s’han mesurat els nivells de soroll al carrer d’Enric Granados, a la plaça de George Orwell, al carrer de Joaquim Costa, al carrer de l’Almirall Churruca, a la rambla del Poblenou, al carrer de Rogent, al carrer de l’Allada-Vermell, al carrer Nou de la Rambla, a la plaça d’Osca, al triangle lúdic i a les places del Sol, de la Virreina i de la Revolució.

Les dades obtingudes faran possible que es puguin considerar aquests espais com a zones acústicament tensionades en horari nocturn (ZATHN) i permetran aplicar-hi plans de reducció de la contaminació acústica adaptats a les necessitats específiques de cada cas.

La implantació de les ZATHN forma part del Pla de mesures contra la contaminació acústica 2022-2030, que recull un seguit d’actuacions per tal de reduir l’impacte de la contaminació acústica a Barcelona.

 

Noves comprovacions en altres indrets

A més de les zones esmentades, està previst comprovar el soroll amb sonòmetres en d’altres places i carrers de la ciutat, com als jardins de la Mediterrània, a Sants-Montjuïc, i al carrer d’Hilari Salvadó, a Ciutat Vella.

L’objectiu és mesurar els nivells acústics de nit en aquests punts per comprovar si se superen els límits legals i si els districtes han d’aplicar també plans específics.

Altres zones on ja hi ha instal·lats sonòmetres i on s’ha comprovat que se superen els nivells de soroll són el carrer de Blai, a Sants- Montjuïc; el carrer de Manuel Ribé, a Ciutat Vella, i les places del Diamant, del Raspall, de Joanic i de la Vila de Gràcia.

 

Una revisió actualitzada a la realitat acústica

En aquests moments s’està treballant en la revisió del mapa de capacitat acústica de la ciutat i l’establiment dels llindars de sorolls permesos. Es tracta de fer-hi un reconeixement, plantejant quin són els usos de cada tram de carrer i, per tant, els objectius acústics a assolir.

 

El nou mapa de capacitat acústica de Barcelona vol ser més realista, actualitzat i adaptat a la realitat de la ciutat.

També vol respondre millor a les necessitats dels veïns i veïnes, gràcies a la creació de zones urbanes tranquil·les (ZUT), per assegurar-hi el manteniment dels bons nivells acústics.

 

Una campanya de sensibilització

Els treballs d’anàlisi dels nivells de soroll i de les mesures per limitar-los s’estan desenvolupant paral·lelament a la campanya de sensibilització per reduir el soroll nocturn “De nit, respect” i a la presència d’informadors als carrers i a les places.


Categories: 

Relacionats

Article

Els propers mesos s’implantaran un seguit d’iniciatives per ajudar a disminuir els nivells de soroll a la ciutat com, per exemple, una nova eina per delimitar les zones més tensionades acústicament en horari nocturn. El soroll és el segon factor ambiental amb més impacte en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l’aire. A causa de l’exposició continuada al soroll del trànsit més de 210.000 persones pateixen una afectació emocional, psicològica o social greu i més de 60.000 persones tenen un trastorn greu del son.

Notícia

Un estudi amb dades de 749 ciutats estima que complir amb les recomanacions de l’OMS permetria evitar més de 3.600 morts per cardiopatia isquèmica cada any

Notícia

L'Ajuntament es compromet a estudiar la possible aplicació de restriccions en l'horari de tancament de diversos establiments

Butlletí