Els països més vulnerables al canvi climàtic reclamen un pacte d’emergència

15/09/2021 - 12:50

Els estats que pateixen i patiran amb més duresa els efectes del canvi climàtic reclamen un “pacte d’emergència” per prendre mesures que frenin l’augment de les temperatures. El seu objectiu més immediat és pressionar a la cimera climàtica COOP26 que tindrà lloc a Glasgow (Escòcia) el proper mes de novembre perquè s’adoptin polítiques que evitin la “catàstrofe climàtica” imminent.

Així ho explica la cadena britànica BBC a en un article a la seva pàgina web, on també remarca com, mentre alguns grups demanen ajornar la cimera perquè no tots els delegats tenen la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19, el Climate Vulnerable Forum, que uneix els països més afectats per l’escalfament global, consideren que no es pot endarrerir perquè la situació és crítica.

El CVF representa uns 1.200 milions de persones d’Àfrica, Àsia, el Carib, Amèrica Llatina i les illes del pacífic, i va ser el responsable d’imposar la necessitat de mantenir l’escalfament global per sota d’1,5ºC als Acords de París de 2015, un límit que, si tot continua igual, se superarà aquesta mateixa dècada. El seu objectiu, doncs, és proposar que hi hagi plans climàtics anuals entre ara i el 2025, amb objectius que no siguin a cinc anys vista com fins ara.

A més, també reclamen als països rics que compleixin les seves obligacions i injectin 100.000 milions de dòlars anuals en finançament climàtic entre 2020 i 2024, tal com s’havien compromès. Unes inversions que anirien a parts iguals a reduir les emissions de carboni i a ajudar altres estats a adaptar-se als possibles efectes de la pujada de les temperatures. Una altra de les propostes és canviar el deute extern per inversions en energies renovables o en accions de protecció de la natura, com ha fet Belize recentment. El seu deute, ara, servirà per a programes de conservació dels entorns marins.


 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Sant Joan Despí obre un procés participatiu per a l'elaboració del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica. D'aquesta forma, la ciutadania pot aportar idees per tal de millorar la qualitat de vida a la ciutat, mitjançant la mitigació dels efectes del canvi climàtic i el foment d'una transició ecològica. 

Notícia

Un nou estudi de l'ICTA-UAB mostra que els escenaris actuals de mitigació del clima perpetuen les desigualtats en l'ús de l'energia entre el Nord i el Sud Global durant molt de temps. Aquests escenaris perjudiquen el Sud Global i, per tant, són políticament insostenibles.

Article

Ha estat elaborat per Ecologistes en Acció, Aigua és Vida i Enginyeria sense Fronteres, i té l'objectiu de contribuir a la visibilització dels riscos que suposa l’emergència climàtica en un context de crisi global, que integra la crisi climàtica, social i ambiental, entre d’altres, i que, al seu torn, interactuen i es potencien entre si, per a la garantia del DHAS a l’AMB.

Butlletí