Els governs locals volen ser tinguts en compte en el nou Protocol de Kioto

Més de 700 representants del món local s'han reunit a Copenhaguen per definir el seu paper en la negociació de l'escenari post-Kioto
Rafael Ocaña | Ferran Vallespinós
05/06/2009 - 00:00

Entre els dies 2 i 4 de juny de 2009 s'ha celebrat a Copenhaguen (Dinamarca), organitzada per Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) i altres associacions de municipis, una trobada de governs locals implicats en la lluita contra el canvi climàtic amb l'objectiu de definir quin serà el posicionament dels ajuntaments i governs regionals davant la cimera que es farà, també a Copenhaguen, el desembre d'enguany. Aquesta cimera definirà l'escenari anomenat post-Kioto, a partir de l'any 2012.

La trobada ha aplegat més de 700 representants provinents d'una setentena de països d'arreu del món i s'ha estructurat a l'entorn d'una sèrie de sessions en les que diferents especialistes i responsables polítics han presentat les seves experiències.

La Diputació de Barcelona, a travès de l'Àrea de Medi Ambient, ha participat a la sessió "Mitigació: els governs locals són actors clau de la mitigació", en la que Rafael Ocaña ha presentat la feina que s'està fent en nombrosos municipis de la província en el context del Pacte d'Alcaldes/esses i dels Plans d'Acció d'Energia Sostenible i en la qual s'ha aprofitat per presentar experiències concretes com les de Mataró (Tub verd), Santa Coloma de Gramenet (plaques fotovoltaiques al cementiri), Lluçanès (calderes de biomassa) i Mediona (parc fotovoltaic municipal).

La Diputació també ha participat a la sessió "Governs locals i regionals afrontant junts el canvi climàtic" en la que Ferran Vallespinós, Coordinador de l'Àrea de Medi Ambient, ha explicat el model de la Diputació de Barcelona per promoure l'adhesió al Pacte d'Alcaldes/esses dels ajuntaments de la província i l'establiment de possibles mecanismes de finançament.

Les conclusions de la trobada demostren que els governs locals i regionals són factors clau, encara que no exclusius, en els processos de mitigació i adaptació al canvi climàtic, ja que no en va un 75% dels gasos d'efecte hivernacle (GEH) es produeixen en àmbits en els quals les autoritats locals hi tenen competència. I per això reclamen tenir una veu diferenciada a la cimera del mes de desembre, cosa que no ha succeït anteriorment a les cimeres de Rio i Johannesburg.

--
També a 'Sostenible.cat'...
"Les grans polítiques ambientals acaben passant sempre pels ajuntaments", entrevista a Joan Antoni Baron, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.