Els Estats Units declaren espècie protegida l'ós polar

Sostenible.cat
16/05/2008 - 00:00

La decisió pretén defensar aquest animal davant l'amenaça del desgel dels pols | L'anunci ha estat rebut amb irades crítiques per part dels experts

El departament de l'Interior dels Estats Units ha decidit incloure l'ós polar a la llista d'espècies protegides, a la vegada que promourà diverses accions per garantir la seva supervivència davant l'amenaça del desgel dels pols. La decisió ha provocat no obstant irades crítiques per part dels experts i ha estat considerada d'insuficient pels grups ecologistes.

Entre les mesures per protegir l'ós polar estarien una millor gestió de l'hàbitat terrestre de l'animal o l'increment d'estudis sobre les tendències demogràfiques de l'ós i els seus hàbits alimentaris. No obstant, alguns membres del Congrés dels EUA, com ara la presidenta del Comitè de Medi Ambient, Barbara Boxer, han manifestat que la defensa de l'ós polar posa de relleu la necessitat d'una legislació que limiti l'emissió de gasos a l'atmosfera i previngui futurs efectes del canvi climàtic. Com a resposta, el secretari de l'Interior, Dirk Kempthorne, ha matisat que la decisió presa no té res a veure amb la lluita contra el canvi climàtic, sinó que es fa per evitar la desaparició de l'espècie.

Per la seva banda, un grup de professors i experts en polítiques mediambientals del Heartland Institute s'han mostrat en contra de la inclusió de l'ós polar a la llista d'espècies protegides i ho han titllat més d'una mesura presa des del desconeixement i el poc rigor científic i lligada amb "algun interès propagandístic".

Actualment es calcula que hi ha entre 20.000 i 25.000 óssos polars a l'Àrtic, però científics nord-americans consideren que uns dos terços del total dels óssos polars que hi ha al món podrien desaparèixer en els pròxims 50 anys pel desgel als pols.

AdjuntMida
Image icon os_polar.jpg29.22 KB

Relacionats

Notícia

Enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor, les plantes s'assequen per la manca d'aigua i aquests animals es queden sense aliment.

Acte

Butlletí