Els crancs autòctons tornen als rius de Catalunya

S'han introduït 150 exemplars per reintroduïr l'espècie a la zona de la riera de Merlès
13/05/2010

Els primers 150 exemplars de cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes) han estat alliberats a la riera de Merlès (Berguedà), en una acció que impulsa el Departament de Medi Ambient i Habitatge per reintroduïr aquesta espècie, que està en perill d'extinció segons el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya que en aquests moments és a exposició pública.

El primer dels alliberaments ha tingut lloc a dos punts de la capçalera de la riera de Merlès, una àrea d'on havia desaparegut l'espècie, a causa principalment de les riuades que s'hi van produir l'estiu de 2008. Segons els estudis genètics elaborats per la Direcció General del Medi Natural, que també ha estudiat la viabilitat de la introducció dels nous exemplars, els individus més adients eren els criats en el centre ambiental de Camadoca a Santa Maria de Merlès. Els censos programats dels exemplars alliberats que es faran el mes de juny podran confirmar l'èxit d'aquesta actuació.

El cranc de riu autòcton
El cranc de riu autòcton és una espècie amb un elevat valor ecològic per als ecosistemes fluvials, i serveix com a indicador del bon estat de les aigües continentals. Durant els darrers 30 anys, ha desaparegut de la majoria dels rius i rierols de Catalunya on era una espècie abundant. La situació actual és de molt poques i petites poblacions supervivents que representen menys de l'1% de la seva distribució original, cosa que fa que es trobi en perill d'extinció, segons recull el catàleg oficial.

Alteració dels ecosistemes fluvials
Moltes de les poblacions del cranc de riu autòcton es troben fortament amenaçades a causa del seu aïllament, manca d'aigua en èpoques de sequera i pocs efectius. El motiu principal d'aquesta situació ha estat la invasió d'una malaltia provocada per un fong. D'altra banda, un altre aspecte que ha contribuït a aquesta disminució és l'alteració dels ecosistemes fluvials, cosa que ha provocat la desaparició i l'aïllament de les poblacions actuals de cranc autòcton.

AdjuntMida
Image icon Autor: David Gerke80.55 KB
Image icon Autor: David Gerke97.26 KB

Relacionats

Entrevista

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies. Aquesta és la conclusió principal d’ un estudi científic realitzat a la ciutat de Valls per investigadors del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) encapçalats per Jaume Marlès. Aquest estudi pioner aporta algunes claus als gestors i tècnics per afavorir la naturalització de les ciutats.

Butlletí