El Pla Natura de Barcelona comença a caminar

Font: Ajuntament de Barcelona, Via Empresa i betevé

26/04/2021 - 13:02

L'Ajuntament de Barcelona ha donat el tret de sortida del Pla Natura 2021-2030, una estratègia a 10 anys vista amb un programa d’acció a més curt termini sota el qual s’executaran una quarantena d'actuacions en els propers tres anys. S'inicia el procés de participació ciutadana que ofereix la possibilitat d’informar-se i debatre sobre les actuacions de millora previstes.​

L' espai verd a Barcelona s'incrementarà en 18,6 hectàrees en els pròxims tres anys. Així ho indica al Pla Natura 2021-2030 de l'Ajuntament de Barcelona, que marca objectius de zones naturals i biodiversitat  a la ciutat a curt, mitjà i llarg termini. En total, fins 2023 es duran a terme una quarantena d'actuacions, que s'afegeixen a les 82 realitzades en els últims tres anys, que han portat a 20 hectàrees més de verd.

Segons ha informat a la presentació el regidor Eloi Badia, fa uns anys que ja "s'ha constatat la necessitat de la ciutadania de tenir contacte amb els espais verds i l'aire lliure per afavorir el benestar físic i emocional i la salut en general". A més, les zones verdes són fonamentals per esmorteir la contaminació i per contribuir a la lluita contra l'emergència climàtica. A llarg termini, el pla preveu arribar a 160 hectàrees de verd en 2030, seguint el compromís de la ciutat al Pla Clima.

L’any 2020 finalitzava el primer Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona, implementat l’any 2013 i que ha servit de full de ruta durant els darrers anys. La necessitat d’actualitzar-lo i la situació actual, fan més necessari que mai l’elaboració d’un nou Pla, que marqui les principals línies d’actuació del verd i de la biodiversitat durant els propers anys. Es tracta del Pla Natura Barcelona 2021-2030, una estratègia a 10 anys vista amb un Programa d’acció a més curt termini sota el qual s’executaran un conjunt de projectes prioritaris.

El Pla Natura té com a objectiu de generar, ampliar, conservar i protegir el verd i la biodiversitat a la ciutat. Preveu crear refugis de biodiversitat, generant ecosistemes que protegeixin flora i fauna i proposa arribar a les 385 ha d'espais protegits. Es vol incrementar, fins al 2030, en 160 hectàrees el verd de la ciutat: això vol dir 1 metre quadrat de verd per habitant. Ja es preveu per l'any 2023 disposar de 18 hectàrees més, que se sumen a les gairebé 20 hectàrees que ja sumades els dos últims anys. També es preveu fer créixer els espais verds a Barcelona a través del desenvolupament de connectors verds amb l’àrea metropolitana, la promoció de la transformació urbana amb trama verda (superilla, eixos verds) i l'aposta per les cobertes verdes allà on hi ha menys espai: Gràcia, Eixample i Ciutat Vella.

El pla està estructurat en tres eixos i dos àmbits transversals. El primer eix es basa en augmentar les zones verdes i la biodiversitat de la ciutat; el segon, a millorar i preservar les que ja existeixen; i el tercer, és una aposta per apropar-los a la ciutadania. Els dos àmbits transversals són el coneixement i la governança de Pla Natura.

En l'àmbit del coneixement es proposa la creació d'un Observatori de la Biodiversitat a la ciutat. També es vol comptar amb la ciutadania perquè es considera que la natura ha de ser accessible i permeable, i el verd de la ciutat ha de ser cogestionat i coproduït. Per això s'inclouran iniciatives ciutadanes en el pla, com els horts o accions com el dels espigoladors i les activitats escolars.

 

Una vuitantena d’actuacions

Els espais verds de la ciutat que es crearan els pròxims dos anys se sumen a les més de 20 hectàrees que ja s’han fet en el període 2019-2021 amb una vuitantena d’actuacions. En destaquen, per exemple, la clariana de les Glòries , que encara continua tancada dos anys després d’inaugurar-se, o els Jardins del Doctor Pla i Armengol.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha afirmat que des d’ara i fins al 2023, l’objectiu és guanyar 19 hectàrees més. I entre les actuacions per aconseguir-ho hi ha la transformació de La Magòria o l’estació de la Sagrera. Són grans remodelacions d’espais de la ciutat on el verd tindrà protagonisme.

Badia ha afirmat, però, que també es comptabilitzaran com a espais verds els que s’hi puguin fer a la nova superilla de l’Eixample, els interiors d’illa, les parets mitjeres i les cobertes verdes de la ciutat. Són zones on es considera que hi ha “verd social”.

El govern municipal també vol reivindicar els espais verds naturalitzats de la ciutat i guanyar-ne en superfície. Es tracta de zones d’especial interès per a la biodiversitat i que han esdevingut un refugi per a la flora i la fauna. En formen part, per exemple, el Parc de Diagonal Mar, els Jardins del Doctor Pla i Armengol o la muntanya de Montjuïc. Eloi Badia afirma que ara mateix a Barcelona hi ha 316 hectàrees d’aquest tipus i l’objectiu és augmentar la xifra fins a les 385 l’any 2023.

ç

 

El procés participatiu

El Pla Natura 2021-2030 de BCN comença a caminar i s'inicia el procés participatiu del document que marcarà com potenciar la natura els propers deu anys a la ciutat de Barcelona. El procés es realitzarà a través del portal Decidim.

L’Ajuntament inicia un procés de participació ciutadana que ofereix la possibilitat d’informar-se i debatre sobre les actuacions de millora previstes en aquest àmbit amb sessions obertes a la ciutadania.


Presentació Plan Natura Barcelona 2021- 2030 - Primer esborrany del document del Pla Natura Barcelona 2021- 2030


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
L'Ajuntament de Barcelona ha estat un dels guardonats

Nou ajuntaments i dues diputacions del conjunt d'Espanya han estat reconegut per les seves actuacions per impulsar la biodiversitat en els IV Premi de Bones Pràctiques que concedeix la Xarxa d'Entitats Locals +Biodiversitat, Xarxa BIO 

Article

L'Ajuntament de Barcelona va iniciar fa quatre anys un programa de reintroducció d'aquesta espècies protegida a la muntanya, on es calcula que ja hi ha uns 200 exemplars

Acte
18/10/2023 - 15:30
Nau Bostik. C/Ferran Turné 1-11 Barcelona.

Butlletí