El món local davant el canvi climàtic

Estratègies i mesures per fer front a l'escalfament global i les seves conseqüències
Redacció
03/12/2008 - 00:00

A l'hora de combatre el canvi climàtic i adaptar-se a les seves conseqüències, el món local té molt a dir i fer, ja que és l'administració més propera al ciutadà, peça clau per al canvi. Com va assenyalar el diputat de medi ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, en una taula rodona sobre plans i estratègies locals davant el canvi climàtic, "des dels ajuntaments podem aconseguir el canvi d'actitud dels ciutadans respecte a les emissions i el canvi climàtic, el mateix que ja hem fet amb l'aigua a Catalunya".

La importància de l'energia
Denis Itxaso, regidor de medi ambient de l'ajuntament de Sant Sebastià, va assegurar que parlar de lluita contra el canvi climàtic des de les ciutats equival pràcticament a parlar d'energia, "un element que juga un paper clau en el futur de les ciutats".

Itxaso presentar el segon pla d'acció de l'Agenda 21 de Sant Sebastià, que fins l'any 2013 preveu un pressupost de 83 milions d'euros, que entre altres coses s'empraran per construir fins a 50 quilòmetres de carrils bici, promoció del reciclatge, millora de l'eficiència energètica en els edificis ... En aquest sentit, Itxaso va explicar que el consistori ha aprovat una ordenança d'eficiència energètica per al sector residencial que "dóna una altra volta de rosca al Codi Tècnic de l'Edificació".

Reducció de les emissions
Adela Martínez-Cachá, tinent alcalde de medi ambient i qualitat urbana de l'ajuntament de Múrcia, va presentar el pla per aquest municipi on "les conseqüències del canvi climàtic seran especialment dures".
Múrcia és un municipi amb una població dispersa, la qual cosa provoca un elevat ús del vehicle privat per als desplaçaments, el que sumat a un ús pràcticament nul de la bicicleta o el transport públic, ofereix molt on treballar. El pla murcià proposa, com el de Donosti, promoure l'ús de la bicicleta, construint 53 quilòmetres de carril bici, i afavorir l'ús del transport públic, amb l'objectiu d'aconseguir reduir un 20% les emissions de diòxid de carboni en 2012 respecte als nivells de 2004. Però l'esforç no s'atura aquí: Martínez-Cachá va fer referència també al Pacte dels Alcaldes, al qual el seu municipi s'ha adherit amb l'objectiu del triple 20, és a dir, aconseguir més de la reducció del 20% de les emissions, utilitzar un 20% de renovables i millorar altre 20% l'eficiència energètica.

El valor del treball en xarxa
Finalment, Ferran Vallespinós, coordinador de l'àrea de medi ambient de la Diputació de Barcelona, va explicar el treball en xarxa que realitza aquesta institució, el que aconsegueix millors resultats amb un menor esforç i despesa. Vallespinós va presentar el llibre de mitigació i Adaptació local al Canvi Climàtic, presentat fa uns mesos per la Diputació de Barcelona i on es recullen 46 accions concretes en 8 àmbits per fer front a l'escalfament global.
Pel que fa al Pacte dels Alcaldes, Vallespinós va anunciar el conveni signat entre la Diputació de Barcelona i la Comissió Europea per promoure el Pacte d'Alcaldes entre els ajuntaments de la província de Barcelona. Fins ara, ja són 58 els municipis que s'han adherit, el que representa 2,1 milions d'habitants.

Relacionats

Acte
11/11/2021 - 10:00
12/11/2021 - 10:00
Sessió virtual via Zoom
Article

L'AMB habilita una xarxa de refugis climàtics a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. La Xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC) agrupa els equipaments municipals i els espais públics que poden proporcionar condicions de confort tèrmic en episodis de temperatures extremes.

Entrevista

La nova llei de Canvi Climàtic espanyola obliga a la conca de l’Ebre a mobilitzar els sediments acumulats als embassaments. Una noticia que dona esperança per salvar l’Ebre, greument amenaçat pel canvi climàtic. Explorem en aquesta entrevista, amb Nuno Caiola, investigador del Eurecat i coautor de l’últim informe del MedECC sobre Mediterrània i Canvi Climàtic, la vulnerabilitat específica del Delta i les mesures necessàries per protegir-lo.  

Butlletí