El mes de setembre ha estat el més càlid de la història

Font: Betevé

08/10/2019 - 08:45

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha fet públic un nou rècord alarmant que posa en evidència l’emergència climàtica que ens afecta: la temperatura mitjana del mes de setembre ha estat la més alta mai registrada al món. Concretament, s’ha situat 0,57 ºC per sobre de la mitjana del període 1981-2010. Aquesta xifra és 0,02ºC per sobre del setembre dels 2016, el segon més càlid.

Les dades concretes de Barcelona

Aquest 2019 hem registrat el setembre més càlid al món. Si ens fixem en dades més locals, les de l’Observatori Fabra, també es corrobora que hem viscut un dels estius més càlids de la nostra història, concretament ha estat el cinquè més càlid dels darrers 105 anys.  Si mirem les dades específiques del mes de setembre a la ciutat, destaca el rècord d’hores de sol, malgrat que els pocs dies de pluja han assolit els valors mitjans esperats de precipitació mensual.

Una altra dada destacable de l’estiu barceloní han estat el nombre de nits tropicals, fins a un centenar a l’Eixample.

 

Segons les dades anuals de l’OMM, el 2018 va ser el quart any més càlid de la història i el 2017, 2016 i 2015 estan empatats en la tercera posició dels més càlids.

Primeres conseqüències: disminució del gel marí

Les temperatures per sobre dels valors mitjans dels darrers anys han desencadenat amb la clara disminució del gel marí, especialment a l’Àrtic. El dia amb menys extensió de gel marí va ser el 18 de setembre, amb 4,15 milions de quilòmetres quadrats. Es tracta del segon registre més baix dels darrers 41 anys, empatat amb els anys 2016 i 2007.


 

 

 

 
 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Eixample Respira ha convocat una manifestació amb disfresses per reivindicar un aire net al voltant de les escoles, sobretot al districte de l'Eixample

Notícia
Pins i avets afectats per la sequera de 2015 a Sequoia National Park (Califòrnia, EUA). Autor: Jordi Martínez

Pins i avets afectats per la sequera de 2015 a Sequoia National Park (Califòrnia, EUA). Autor: Jordi Martínez

Segons un estudi liderat pel CSIC, l’efecte de les sequeres passades podria constituir-se com un indicador clau per predir el risc de mortalitat en els arbres. L’estudi utilitza els anells de creixement dels arbres per comparar la resposta a sequeres d’arbres morts i supervivents.

Notícia

El 45% dels vehicles censats al Baix Empordà no poden entrar a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona. A la comarca hi ha 128.773 vehicles registrats dels quals 57.523 no tenen distintiu. El parc mòbil elèctric no arriba a l'1%.

Butlletí