El Dia Mundial del Medi Ambient es centra en reduir els plàstics d’un sol ús

05/06/2023 - 11:00


 

La Diputació de Barcelona se suma a la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient amb una oferta de recursos educatius adreçats als ajuntaments, escoles i ciutadania per sensibilitzar sobre la problemàtica ambiental que implica la utilització de plàstics d’un sol ús.

A la pàgina web Adeu plàstics, es recull material amb infografies que detallen la tipologia de plàstics, els seus efectes sobre el medi ambient i la salut de les persones, la problemàtica dels microplàstics (partícules de menys de 5 mm derivades de la fragmentació de plàstics) i què es pot fer per reduir aquesta deixalla. La pàgina web també recull l’oferta expositiva per conscienciar sobre la prevenció de residus (Reduïm residus!) i sobre la problemàtica dels plàstics en el medi marí (La mar de plàstics).

Les propostes es completen amb “Escapem dels plàstics” −on els participants hauran de resoldre unes proves guardades en unes capses− i amb els capítols de la websèrie “Fes-ho tu mateix!”, per aprendre a reduir residus de maneres diferents: “Reduïm residus en família!” i Furoshiki: emboliquem amb roba.

 

Activitats als municipis

En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, i de la Setmana de l’Energia Sostenible, que se celebra del 20 al 22 de juny, municipis de la província han programat exposicions i activitats del catàleg de recursos d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona. L’Hospitalet de Llobregat acollirà fins al 9 de juny la mostra La mar de plàstics i les Franqueses del Vallès, fins al 12 de juny, Actuem amb energia, que ensenya de forma rigorosa i científica, però alhora amena, els conceptes clau en relació amb l’energia i el canvi climàtic.

Fins al 16 de juny, Badalona proposarà jugar amb Ecosistema en equilibri i espècies exòtiques invasores d’ambients fluvials −que tenen com a objectiu sensibilitzar sobre l’impacte de l’acció humana en l’aparició d’espècies invasores− i Ciutats en transició −on els participants hauran de transformar la seva ciutat en una localitat sostenible−. Espècies exòtiques invasores d’ambients fluvials i Ecosistema en equilibri seran també dues propostes lúdiques a Santa Coloma de Gramenet del 7 al 21 de juny.

El 4 de juny, Santa Margarida i els Monjos, acollirà Experimenta amb les taules de llum −una eina lúdica pensada per als més petits per treballar els estímuls sensorials−;  Sant Celoni, el joc de la soca −sobre el procés de transformació d’un hàbitat− i Mollet del Vallès, Pedala amb energia −on els participants faran alguns productes, com crispetes, amb l’energia generada pedalant−.

En relació amb l’energia, Mollet del Vallès també oferirà, fins al 6 de juny, el joc Actiwatt −sobre eficiència i estalvi energètic−; i Vilanova i la Geltrú, fins al 10 de juny, Coneix l’autoconsum fotovoltaic −on s’explicarà el funcionament d’un mòdul fotovoltaic−.


 

Categories: 

Relacionats

Opinió


"És possible reduir la contaminació per plàstics fins a un 80% d'aquí al 2040 si s'adopten canvis polítics i de mercat profunds."
 

Article
Vídeo en anglès amb subtítols en castellà


Cal un canvi de sistemes per abordar la causa de la contaminació per plàstics. Combina la reducció dels usos plàstics més problemàtics i innecessaris amb tres canvis de mercat: Reutilitzar, Reciclar i Reorientar i Diversificar, i accions per fer front al llegat de la contaminació plàstica. 

Article

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

Butlletí