Viladecans redueix més de 13.000 envasos d’un sol ús gràcies a la campanya “Fes un pas: Porta l’envàs!”

Font: Ajuntament de Viladecans

09/05/2025 - 15:28

La ciutat de Viladecans ha fet un pas ferm cap a la sostenibilitat gràcies a l’èxit de la campanya “Fes un pas: Porta l’envàs!”, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament, en el marc del Pacte pel Clima i amb el suport de Rezero i de Creu Roja Viladecans, per fomentar l’ús d’envasos reutilitzables en el comerç local. 

Més de 160 famílies han participat activament en aquest projecte i, en només cinc mesos, han aconseguit evitar la generació de 13.319 envasos d’un sol ús, que es tradueix amb un estalvi de fins a 96 quilos de residus plàstics.

La campanya s’ha desenvolupat entre els mesos de novembre de 2024 i març de 2025 durant els quals la ciutadania podia acumular punts en portar els seus propis envasos reutilitzables a l’hora de fer la compra als petits comerços d’alimentació, inclosos els mercats municipals. A canvi dels punts acumulats les persones participants han pogut aconseguir diferents obsequis, un porta-entrepans de roba, una carmanyola i una bossa de tela, com a incentiu i com a agraïment per la seva implicació i contribució en fomentar estils de vida més sostenibles.

El projecte ha comptat amb nou punts informatius, per donar a conèixer la iniciativa, resoldre dubtes i lliurar les recompenses. L’últim d’aquests punts es va celebrar el passat dissabte 5 d’abril i amb el qual també es donava per tancada la campanya.

En total, s’han registrat 5.689 compres amb, com a mínim, un envàs reutilitzable. On s’han registrat més compres sense envasos d’un sol ús ha estat a fruiteries i verduleries (32%), seguides de forns de pa (28%), peixateries (17%) i carnisseries (16%). Tot i que l’acte de portar la carmanyola és igual per peixateries i carnisseries o xarcuteries, l’hàbit és lleugerament més comú en la compra del peix. En comerços d’aviram o ous, graneries i rostisseries s’han recollit poques participacions (7% en total), però també es tracta de les tipologia d’establiment amb menys representació.

 

Canvis d’hàbits

L’impacte més destacat de la campanya, però, ha estat el canvi real d’hàbits en la ciutadania: moltes persones que abans mai utilitzaven envasos reutilitzables, ara tenen la intenció de fer-ho regularment en totes les tipologies de comerç. Les dades mostren que, abans de la campanya, només un 22% de les persones utilitzaven sempre envasos reutilitzables a la carnisseria, mentre que després aquest percentatge s’eleva fins al 38%. A la peixateria, l’ús habitual ha passat del 26% al 45%, i a les fruiteries i verduleries, sis de cada deu persones afirmen que ara hi compraran sempre amb bosses reutilitzables, el que suposa un 60% de les persones davant el 47% que afirmava fer-ho sempre abans de la campanya.

En general, la campanya ha provocat una millora significativa en la intenció de compra responsable a gairebé tots els sectors.

 

Una bona acollida per part del comerç local

El comerç de proximitat ha estat clau per a l’èxit del projecte. Una setantena d’establiments han participat activament, entregant punts i promovent bones pràctiques. Segons les enquestes realitzades, més del 80% valora molt positivament tant el funcionament com l’organització de la iniciativa, i la majoria dels establiments (un 58%) valoren els resultats com a correctes o molt correctes. A més, un 30% ha detectat un augment de vendes en productes servits amb envasos reutilitzables, i el 92% es mostraria disposat a participar en campanyes similars en el futur.

 

Un compromís de ciutat

Més enllà de les xifres, la campanya ha contribuït a teixir una nova relació entre les persones consumidores i els seus establiments habituals. Moltes famílies han descobert nous comerços al seu barri i han comprovat que comprar de manera sostenible no només és possible, sinó també gratificant.

El 95% de les persones participants ha valorat la campanya de forma positiva, un resultat que reflecteix l’èxit de la iniciativa tant en la forma com en el fons.

Amb aquesta acció, Viladecans referma el seu compromís amb el medi ambient i aposta per una economia de proximitat, més conscient i amb menys residus. I aquest pas, per petit que sembli, pot marcar una gran diferència.

 


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatViladecans

Relacionats

Article

El pla Escoles #JoAprofito guia les escoles Montserratina i Marta Mata de Viladecans a aprofitar més del 90% del menjar en el servei del migdia.

Article


 

Viladecans i Torrelles de Llobregat han donat un pas endavant decisiu en la lluita contra la contaminació per plàstics amb la implementació de mesures innovadores que podrien marcar un abans i un després a nivell europeu. En el marc del projecte ERIC, impulsat per Zero Waste Europe, aquests municipis catalans estan adoptant estratègies valentes per reduir dràsticament els residus plàstics.

Notícia

A partir d'un sorteig entre les persones participants, la Mancomunitat La Plana ha repartit un total de 1.000 euros en 20 targetes de regal per comprar en els comerços adherits de Taradell i Tona

Butlletí