El biòleg francès Daniel Pauly, guanyador del IV Premi Ramon Margalef

Pauly és una autoritat mundial en l'estudi del declivi de les reserves pesqueres i la resposta dels ecosistemes a la pressió humana
Redacció
16/09/2008 - 00:00

El Consell de Direcció del Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2008 ha ratificat la decisió del jurat d'atorgar el premi, per unanimitat, al biòleg francès Daniel Pauly. El proper dilluns 6 d'octubre, Pauly rebrà el premi en un acte presidit pel cap de l'Executiu català, José Montilla, a l'Auditori del Fòrum, en el marc del Congrés Mundial de la Natura que tindrà lloc a Barcelona i que aplegarà al llarg de 10 dies més de 8.000 destacades personalitats del medi ambient i el desenvolupament sostenible.

Un científic crític i compromès amb la protecció marina 
"Un dels 50 científics més influents", segons la revista Scientific American, "el més prolífic i citat del món en el seu àmbit d'investigació, i crític, sovint controvertit, amb les pràctiques modernes de pesca", segons Science, Daniel Pauly (París, França, 1946) ha estat escollit entre les 17 candidatures que han concorregut al premi, que han estat presentades per institucions universitàries, centres d'investigació, altes escoles i acadèmies científiques de gran prestigi.

Pauly és doctorat en biologia pesquera i oceanografia biològica per la Universitat de Kiel (Alemanya). Actualment dirigeix el Centre de Pesqueries de la University of British Columbia (Vancouver, Canadà), al qual va arribar el 1994, després de passar uns anys a l'International Centre for Living Aquatic Resource Management (ICLARM) de Manila.

És una autoritat mundial en l'estudi del declivi de les reserves pesqueres i la resposta dels ecosistemes a la pressió humana. Ha desenvolupat i utilitzat noves tècniques que han permès l'anàlisi dels impactes globals de la pesca sobre els ecosistemes marins. Ha quantificat aquests impactes per mitjà d'un àmpliament acceptat "Índex Tròfic Marí" i ha convertit el model Ecopath en una de les eines de modelització d'ecosistemes més utilitzades. La NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, dels Estats Units) ha considerat aquest model com un dels assoliments més destacats dels darrers 200 anys.

Aquesta brillant trajectòria professional ha estat sempre al servei de la lluita per conservar els ecosistemes marins. Un paper que desenvolupa principalment a través de la junta directiva de l'organització Oceana. Aquest activisme l'ha portat a denunciar en diverses ocasions la permissivitat de diferents governs amb tècniques pesqueres que -com la de l'arrossegament- permeten la captura de peixos de nivells tròfics cada vegada més baixos, fins advertir en diverses ocasions que, si no es posa remei, en un futur pròxim "del mar només podrem treure meduses i sopa de plàncton". També ha denunciat reiteradament la política pesquera de la UE, que considera "una farsa", i ha reclamat reserves marines donada la situació límit que, assenyala, pateixen els ecosistemes marins.

Pauly és també autor de nombrosos llibres i de més de 500 articles científics. Destaquen "On the Sex of Fishes and the Gender of Scientist: a Collection of Essays in Fisheries Science" (1994), "Méthodes pour l'évaluation des ressources halieutiques" (1997), "In a Perfect Ocean: fisheries and ecosystem in the North Atlantic" (2003) i "Darwin's Fishes: an encyclopedia of ichthyology, ecology and evolution" (2004).

Un guardó consagrat a l'ecologia
El Premi Ramon Margalef, creat per la Generalitat de Catalunya l'any 2004, té com a objectiu reconèixer una trajectòria científica o un descobriment en el camp de l'ecologia, que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament d'aquesta ciència, o al desenvolupament d'instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar. Dotat amb 100.000 euros, es tracta del primer premi internacional consagrat exclusivament a l'ecologia. Fins avui l'han rebut els científics Paul Dayton, John Lawton i Harold Mooney.

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí