Combatre el canvi climàtic costarà a Espanya 5.900 milions anuals

Núria Mahamud
14/10/2008 - 00:00
Retallar un 20% les emissions de CO2, incrementar al 20% l'energia procedent de fonts renovables i utilitzar un 20% de combustibles d'origen biològic l'any 2020 passarà una factura elevada als contribuents europeus

El trio de mesures proposades per la Unió Europea per combatre els efectes de l'escalfament global costarà a Espanya uns 5.900 milions d'euros anuals. La xifra la proporciona un centre d'estudis britànic, Open Europe, que calcula en 73.000 milions anuals fins al 2025 el cost econòmic que les cures pal·liatives del nostre maltractat medi ambient costarà a la Europa dels Vint-i-cinc, sense incloure Romania i Bulgària.

Retallar un 20% les emissions de CO2, incrementar al 20% l'energia procedent de fonts renovables i utilitzar un 20% de combustibles d'origen biològic l'any 2020 passarà una factura elevada als contribuents europeus. Aquestes propostes van ser aprovades a la cimera de la UE de març del 2007, però segons Open Europe no seran eficients.

L'informe britànic assenyala que els canvis proposats en el comerç d'emissions de diòxid de carboni (CO2) han creat "preocupacions sobre la viabilitat d'algunes indústries pesades a Europa". Els costos totals de reducció de CO2 seran "innecessàriament alts" -entre 80 i 150 euros per tona- i això és "l'últim" que necessiten els "soferts consumidors", ha indicat l'autor del informe, Hugo Robinson.

L'expert subratlla que s'han de reduir les emissions de carboni de la forma "més eficient i barata possible" i que, pel contrari, les propostes comunitàries són d'una rendibilitat "extremadament pobre".

A Espanya li correspondria invertir 5.884 milions d'euros l'any per assumir aquestes tres mesures. Una xifra respectable, però força discreta si se la compara amb la factura de 16.300 milions anuals que haurà de pagar Alemanya -el país comunitari amb més emissions- i els 11.300 milions del Regne Unit.

Això no obstant, els càlculs de l'euroescèptic gabinet Open Europe poden quedar en paper mullat, ja que l'actual conjuntura econòmica pot tenir com una de les seves primeres víctimes la lluita contra el canvi climàtic. Les diferències entre els estats membres per aplicar les mesures aprovades són grans, i alguns països com Alemanya i Polònia ja han plantejat objeccions. En vista del fosc panorama, la presidència francesa ha plantejat donar un nou impuls a l'estratègia contra l'escalfament global en la reunió del Consell Europeu del 15 d'octubre.