Com seran les ZBE de Lleida, Girona, Tarragona i Reus? Primers mapes dels ajuntaments

Font: CCMA

23/05/2022 - 13:39

Les grans capitals catalanes estan començant a treballar els seus plans de zones de baixes emissions (ZBE), similars a la que ja funciona Barcelona. Les primeres que hauran de tenir els seus plans enllestits, abans del 2023, són les poblacions de més de 50.000 habitants. Així ho estableix la llei espanyola. A més, segons l'Acord per a la Millora de la Qualitat de l'Aire que van signar al març ajuntaments, diputacions i gestors d'infraestructures, abans del 2025, s'hi hauran d'afegir els municipis de més de 20.000 habitants.

Lleida: dos graus de restriccions

A ciutats com Lleida, ja s'hi han posat a treballar de ple. Així, la Paeria vol tenir l'ordenança aprovada a la tardor, un cop tancat el procés participatiu obert a veïns, transportistes o conductors.

D'entrada, preveuen dos graus de restriccions: als barris del centre de la ciutat i una part de Cappont, que és on es concentra la contaminació.

Hi haurà deu punts de control, amb 24 càmeres que detectaran els infractors. Pots veure'n els detalls en aquest vídeo:

 

Girona: pendent del procés participatiu

A Girona també han posat en marxa un procés participatiu per definir la zona de baixes emissions a la ciutat. Ja tenen el mapa més o menys definit, però hi ha poques concrecions sobre com implantar aquesta mesura i quines restriccions o mesures compensatòries es posaran en marxa.

En tot cas, la ciutat ja treballa per tenir el pla tancat abans d'acabar l'any. En aquest vídeo n'hi ha tots els detalls:

 

Tarragona: dues fases per implantar la ZBE

La primera fase de la futura zona de baixes emissions comprendrà des de la Part Alta i els Eixamples fins a la zona del port.

 

Reus: inclourà la zona més comercial

La redacció del projecte de zona de baixes emissions encara no està enllestit, però el que ja se sap és que inclourà el tomb de ravals, on es concentra l'activitat comercial de la ciutat.

Per a més detalls dels plans per implantar les zones de baixes emissions a Tarragona i Reus, mira aquest vídeo:


 

Relacionats

Notícia
Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Els tres autobusos de la flota municipal sense distintiu ambiental que encara circulen per la Zona de Baixes Emissions deixaran de fer-ho a partir de l'1 de novembre.

Article

El seu horari d'estiu és de dilluns a diumenge, de 9 a 13 h i de 18 a 21 h, fins al 31 d'octubre. Com a novetat, el servei R-Bici estarà obert tot l'any, i els mesos de tardor i hivern obrirà de 9 a 16 h.

Article

Els vehicles seran adquirits per TMB, amb el finançament de l'AMB provinent dels fons europeus Next Generation, i estaran destinats a línies dels municipis metropolitans. L'operació forma part de la renovació de la flota de Bus Metropolità, que fins al primer trimestre del 2023 incorporarà 304 vehicles nous. Amb aquesta renovació, la flota sostenible de Bus Metropolità passarà del 31 % actual al 64 % a principis de l'any vinent, entre vehicles híbrids i elèctrics.

Butlletí