Com seran les ZBE de Lleida, Girona, Tarragona i Reus? Primers mapes dels ajuntaments

Font: CCMA

23/05/2022 - 13:39

Les grans capitals catalanes estan començant a treballar els seus plans de zones de baixes emissions (ZBE), similars a la que ja funciona Barcelona. Les primeres que hauran de tenir els seus plans enllestits, abans del 2023, són les poblacions de més de 50.000 habitants. Així ho estableix la llei espanyola. A més, segons l'Acord per a la Millora de la Qualitat de l'Aire que van signar al març ajuntaments, diputacions i gestors d'infraestructures, abans del 2025, s'hi hauran d'afegir els municipis de més de 20.000 habitants.

Lleida: dos graus de restriccions

A ciutats com Lleida, ja s'hi han posat a treballar de ple. Així, la Paeria vol tenir l'ordenança aprovada a la tardor, un cop tancat el procés participatiu obert a veïns, transportistes o conductors.

D'entrada, preveuen dos graus de restriccions: als barris del centre de la ciutat i una part de Cappont, que és on es concentra la contaminació.

Hi haurà deu punts de control, amb 24 càmeres que detectaran els infractors. Pots veure'n els detalls en aquest vídeo:

 

Girona: pendent del procés participatiu

A Girona també han posat en marxa un procés participatiu per definir la zona de baixes emissions a la ciutat. Ja tenen el mapa més o menys definit, però hi ha poques concrecions sobre com implantar aquesta mesura i quines restriccions o mesures compensatòries es posaran en marxa.

En tot cas, la ciutat ja treballa per tenir el pla tancat abans d'acabar l'any. En aquest vídeo n'hi ha tots els detalls:

 

Tarragona: dues fases per implantar la ZBE

La primera fase de la futura zona de baixes emissions comprendrà des de la Part Alta i els Eixamples fins a la zona del port.

 

Reus: inclourà la zona més comercial

La redacció del projecte de zona de baixes emissions encara no està enllestit, però el que ja se sap és que inclourà el tomb de ravals, on es concentra l'activitat comercial de la ciutat.

Per a més detalls dels plans per implantar les zones de baixes emissions a Tarragona i Reus, mira aquest vídeo:


 

Relacionats

Notícia

La remodelació del carrer de la Ciutat Comtal el 2019 ha fet possible una disminució d'aproximadament un 20% de les emissions generades pel trànsit i una baixada d’un 60% del consum de l’enllumenat.

Entrevista
Martin Lutz és senador ministerial de Berlin.

Amb l’expert en sostenibilitat urbana parlem de les mesures que es van començar a aplicar ja fa més de 15 anys a la capital alemanya, on les zones de baixes emissions tenen molt més recorregut que a Catalunya. 

Notícia

L’avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells ja ha quedat enllestit perquè el Govern el pugui aprovar en breu, previ dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social. El text ha superat la fase d’audiència i informació pública i s’han tingut en compte les al·legacions de totes les parts interessades.

Butlletí