Catalunya aprofita 14,5 milions de quilos d'aliments amb un pla contra el malbaratament

Font: Generalitat

21/01/2020 - 09:30

Catalunya ha aprofitat durant aquest any 14,5 milions de quilos d'aliments a través del Pla d'Acció per a la Prevenció del Malbaratament Alimentari (2019-2020), que està en un grau d'execució del 63%. Està integrat per més de 140 projectes i hi ha 57 diferents organitzacions implicades.

L’Agència de Residus de Catalunya va presentar a finals del 2019 a Poznan (Polònia) els resultats del primer any del Pla d’Acció per a la Prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya (2019-2020), integrat per 145 projectes i amb 57 diferents organitzacions implicades. El Pla es va iniciar al gener de 2019 i es perllongarà fins al desembre de 2020. Arribats a la meitat del termini, s’ha realitzat una avaluació del seu grau d’implantació, i les xifres han estat positives.

Els projectes del Pla estan repartits en sis reptes diferents que han mostrat graus de compliment diversos: coneixement (45%), sensibilització (78%), prevenció en origen (59%), aprofitament (55%), governança (56%) i normativa (55%). La gran majoria de projectes, un 91%, preveuen tenir continuïtat per al 2020. Alguns dels projectes han pogut quantificar els seus èxits amb xifres com ara: 29.500 alumnes sensibilitzats amb accions impulsades en l’àmbit escolar o 14,5 milions de quilos d’aliments aprofitats. Dos dels 145 projectes quedaran descartats degut a la seva inviabilitat, però se n’afegeixen cinc de nous, així que a l’inici de 2020 el Pla comptarà amb un total de 148 projectes.

L’Ecowaste4food

El Pla s’ha elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food, "Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoció d’una economia eficient en el consum de recursos”, un projecte europeu Interreg de quatre anys de durada (2017–2020). Els dos primers anys del projecte han servit per a què totes les regions participants intercanviessin bones pràctiques i debatessin sobre diferents opcions de reducció del malbaratament. Aquest coneixement ha donat com a resultat un pla d’acció fet a mida per a cadascuna de les regions.

A l’Ecowaste4food hi participen autoritats locals i regionals de set països europeus: Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC); Région Sud (França); Devon County (Regne Unit), Wielkopolska (Polònia), Ciutat de Ferrara (Itàlia), Western Macedonia (Grècia) i South Ostrobothnia (Finlàndia). El projecte vol fer front a la pèrdua recurrent d’aliments que no es consumeixen i, alhora, demostrar que els residus d'aliments poden gestionar-se per contribuir a una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient. Ecowaste4food se centra en el nexe entre seguretat alimentària, eficiència de recursos, economia circular i governabilitat territorial i els seus resultats aportaran informació per al debat de les prioritats futures del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

6a reunió de socis europeus

La ciutat de Poznan, a Polònia, ha acollit aquest mes la 6a trobada dels responsables de totes les regions integrants del projecte Ecowaste4food, on s’ha presentat l’estat d’implementació de cadascun dels plans d’acció. S’ha fet especial èmfasi en la influència en polítiques públiques. En el cas de Catalunya, aquesta possibilitat es materialitza en l’Avantprojecte de Llei de reducció del malbaratament alimentari, que es preveu que s’aprovi durant el 2020; la Llei de prevenció i gestió de residus i d'ús eficient dels recursos, que es troba en procés de redacció; el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya i el nomenament de Barcelona com a Capital Mundial per a l’Alimentació Sostenible el 2021 i l’Estratègia Alimentària Metropolitana (EAM).


Relacionats

Notícia

La recepta més original i que millor aprofiti els aliments guanyarà un dinar per a dues persones al restaurant El Nou-Cents de Mataró. La iniciativa forma part del Pla de Prevenció de Residus del Maresme que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus.

Notícia

Aquest 2023 s’hi han implicat un total de 24 entitats i part del veïnat, amb més de 333 persones als 5 districtes, el doble de participants que l’any anterior. Un total de 2.671 kg de taronges s’han transformat en melmelada de taronja amarga i s'han convertit en 11.000 pots de 160g. També s’han organitzat 18 tallers sobre sostenibilitat, emergència climàtica i aprofitament alimentari amb la participació de 300 persones d’11 associacions i entitats.

Butlletí