Baron proposa al comissari europeu d'Energia representar els municipis de Barcelona en la Convenció

La UE impulsa una ambiciosa plataforma per aplegar els poders locals contra el canvi climàtic
SOSTENIBLE
13/02/2008 - 00:00
El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, es va entrevistar ahir a Brussel·les amb el comissari europeu d'Energia, Andris Pieblags, al qual li va expressar l'interès per part de la Corporació de formar part de la Convenció dels Alcaldes pel canvi climàtic.

Aquesta és una iniciativa, llançada el passat mes de gener pel Comissari, que pretén impulsar els ambiciosos objectius comunitaris en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables establerts pel 2020. La Comissió Europea ha reconegut que la fita de reduir un 20% les emissions d'efecte hivernacle a través de plans d'energia renovable només és possible a través de l'acció local. S'informarà als ciutadans dels assoliments de les seves ciutats respectives gràcies a informes periòdics, que podran supervisar tercers. La Comissió donarà suport l'intercanvi de bones pràctiques en matèria d'energia sostenible en l'àmbit de les ciutats i regions del Pacte mitjançant un mecanisme de «referències d'excel·lència». La Comissió es proposa també negociar les condicions de participació d'altres importants interessats en el Pacte. Una Secretaria del Pacte, finançada a l'empara del Programa «Energia intel·ligent — Europa», facilitarà les tasques de supervisió, creació de xarxes i promoció d'aquest nova iniciativa.

 

La Convenció dels Alcaldes és un plataforma de ciutats que es comprometen a adaptar les estructures de les ciutats a través de recursos econòmics i humans per a aconseguir mobilitzar la societat civil perquè participi en els plans d'acció sobre eficiència energètica, elaborar informes de seguiment, intercanviar experiències, organitzar actes al territori i visualitzar l'acció de la convenció d'alcaldes.

 

Actualment ja hi ha més de cent ciutats que han expressat interès en formar part d'aquesta iniciativa, entre les quals destaquen Londres, Milà, Munic, Berlín, Riga i Bonn.

 

«Les ciutats s'estan convertint en els llocs on sorgeixen noves idees i projectes innovadors contra l'escalfament del planeta. El desafiament de la crisi climàtica solament es pot abordar mitjançant un plantejament global, integrat, a llarg termini i, sobretot, basat en la participació dels ciutadans. Aquest complex panorama es gestiona millor a escala local», va dir el comissari en la presentació de la iniciativa.

 

Balanç de la Diputació 

D'altra banda, Joan Antoni Baron va presentar al Comissari les prioritats d'aquest mandat en matèria d'energia, així com una sèrie de resultats de la política d'estalvi energètic a la demarcació de Barcelona.