Barcelona proporcionarà energia solar gratuïta a famílies vulnerables

11/05/2022 - 15:03

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una prova pilot per compartir energia solar de les pèrgoles fotovoltaiques de l’espai públic. L’objectiu és abastir 1.010 famílies en situació de vulnerabilitat que visquin en un radi de 500 metres d’11 pèrgoles fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic i que es vulguin beneficiar en règim d’autoconsum compartit de rebre energia solar gratuïta. Es calcula que pot arribar a suposar un estalvi del 25% de la factura, uns 200 euros.

Es tracta d’una prova pilot que comença amb onze instal·lacions solars a l’espai públic i que es pot estendre en una segona fase fins a una vintena, ampliant aquestes 1.010 unitats familiars fins a més de tres mil.

En col·laboració amb els serveis socials, es desenvoluparà una campanya informativa entre les famílies que compleixin els criteris i que vulguin participar en el projecte. En el cas que hi hagi més famílies de les previstes inicialment, se seleccionaran prioritzant sobretot criteris de vulnerabilitat i, donat el cas, es procediria a fer un sorteig.

Les famílies que se’n vulguin beneficiar podran començar a fer-ho en un termini aproximat d’entre dos i tres mesos i durant un període mínim d’un any, i rebran al domicili uns 500 W d’energia.  L’objectiu final és obrir aquesta iniciativa a la resta de la ciutadania i el teixit empresarial.

Aquest projecte és un dels instruments que l’Ajuntament ha impulsat per accelerar la transició energètica de la ciutat. La iniciativa s’emmarca en els objectius de la Declaració d’emergència climàtica de Barcelona, que aposta per una transició energètica justa i per millorar el model actual de consum i generació d’energia.

 

Onze pèrgoles generadores

El projecte comença amb la pèrgola fotovoltaica de la ronda de Dalt, a la Vall d’Hebron, amb capacitat per abastir unes 40 famílies dels entorns de la instal·lació. La resta de pèrgoles es troben a les zones següents:

  • Plaça d’Alfons Comín
  • Plaça de Josep Andreu i Abelló
  • Circuit de Modelisme
  • Nus de la Trinitat – parc de la Trinitat Vella
  • Plaça de Pilar Miró
  • Via Favència – plaça de Karl Marx
  • Via Favència – carrer del Castor
  • Pista Esportiva del Campillo de la Virgen
  • Casernes de Sant Andreu
  • Via de Bàrcino, 1

 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Mataró ha finalitzat i acaba de posar en funcionament a l’edifici de Via Pública la setena coberta fotovoltaica instal·lada en un equipament municipal. En els propers mesos hi ha previstes 30 instal·lacions més, de les quals una desena es volen destinar a autoconsum compartit i poder reduir així la factura energètica a famílies vulnerables.

Article

La formació forma part del programa Nexe tecnologia, promogut pel Pacte Local per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de l'Hospitalet

Notícia
Coberta amb plaques fotovoltaiques a l'edifici municipal d'El Pericó. Foto: SolarTradex

Coberta amb plaques fotovoltaiques a l'edifici municipal d'El Pericó. Foto: SolarTradex

La Junta de Portaveus, celebrada el 3 d’octubre, va aprovar per unanimitat una Declaració institucional presentada pel grup municipal del PSC per avançar en la transició energètica i augmentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis de propietat pública.

Butlletí