Avià ha guanyat el premi Conama en la categoria pobles de menys de 5.000 habitants

La Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa ha rebut un Accéssit

Font: Diputació de Barcelona

25/11/2018 - 19:05

Avià ha guanyat el premi Conama en la categoria pobles de menys de 5.000 habitants. Es tracta del guardó més important dins de l'Estat Espanyol en l'àmbit de la sostenibilitat. L'entrega del premi es farà efectiva el proper dilluns 26 de Novembre, durant el congrés Nacional de Medi Ambient de Madrid.

El projecte presentat per Avià al concurs busca reduir un 70% de reducció en les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació dels nivells de 1990, un 70% de participació en el consum d'energia renovable; i assolir un estalvi d'energia del 60%. Durant els tres anys que porta executant-se ha aconseguit assolir els objectius de la UE pel 2030 d'estalvi energètic per a l'administració pública i, en el cas dels privats, s'han reduït un 20% les emissions.

El model Avià preveu accions específiques per reduir les emissions i millorar la sostenibilitat. Les mesures prioritzen la implementació de mesures d'estalvi d'emissions d'energia en un temps rècord; i inclouen ordenances per incentivar als ciutadans i l'escola del poble per reduir les emissions a través de diferents beneficis i bonificacions fiscals. També preveu contractar a una empresa 100% d'energia renovable per a tota l'electricitat pública; subsidiar les inversions d'eficiència energètica privades i comercials; així com la modificació del reglament de planificació urbana (POUM) per eliminar certes restriccions en la instal·lació de panells solars i en la insolació externa d'edificis.La intenció és que el model d'Avià es pugui aplicar a altres municipis. En el marc del congrés mediambiental de Madrid, Avià participarà com a ponent en les conferències organitzades els dies 26 i 28.

Guanyadors de la categoria "Entre 5.000 i 30.000 habitants"

El primer premi en aquesta categoria ha estat per a l'Ajuntament del Boalo (Madrid) pel seu projecte "Estratègia d'Economia Circular, Residu Zero i Desenvolupament Sostenible", aplicat al municipi des de 2015. Algunes de les accions que inclou el projecte són: manteniment de ramats municipals, foment del compostatge i la creació d'horts socials.

En aquesta categoria, també ha rebut un accéssit la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa de Barcelona pel seu model de gestió forestal conjunta que ha permès instal·lar calderes de biomassa alimentades per restes fusters de la zona i donar calor a un col·legi, una piscina coberta i una residència d'ancians de la regió.

Cal destacar que la Diputació de Barcelona ha participat a Conama 2018, el Congrés Nacional de Medi Ambient que se celebra des de dilluns 26 fins dijous 29 de novembre al Palacio Municipal de Congresos de Madrid sota el lema Rumb 20.30. La Diputació de Barcelona participa en el certamen amb un estand propi que enguany proposa un activitat participativa oberta a tots els públics: un escape roomsobre canvi climàtic, Sea Level Rise Room, que en clau d’educació ambiental presentarà continguts sobre la adaptació dels municipis al canvi climàtic i sobre la resiliència de les ciutats i els pobles.

Conama és una trobada biennal que, des de la seva primera edició, el 1992, s'ha convertit en l'esdeveniment ambiental de referència a l’Estat espanyol en matèria de sostenibilitat. La Diputació de Barcelona participa amb un estand propi en el qual hi acull la representació de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Amb més de 7.000 participants en la seva última edició i una xarxa de més de 450 institucions col·laboradores, Conama és una cita imprescindible per el networking ambiental, la posada en comú de coneixements i experiències i la creació de xarxes de col·laboració entre actors diversos que treballen pel desenvolupament sostenible.


 

Relacionats

Entrevista

ConBici és l'entitat de referència a Espanya per a la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport habitual, segur i sostenible. Reuneix 65 associacions i col·lectius de ciclistes de tota Espanya. Hem volgut parlar amb la seva coordinadora Laura Vergara per tenir la visió en el context post-COVID dels que representen i defensen davant entitats públiques i privades els drets i els interessos de les persones que utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport o de lleure, per tal d'aconseguir implementar mesures, normatives, infraestructures i tot allò que fomenti la cultura de la bicicleta.

Notícia

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha començat a implantar la reducció de la velocitat màxima permesa en vies urbanes per a tot tipus de vehicles dels 40 als 30 quilòmetres per hora, una mesura que té per objectiu pacificar el trànsit de vehicles als diferents nuclis urbans del municipi.

Entrevista

Joan Herrera, exdirector de l’IDAE i actual director d’acció ambiental i energia de l’Ajuntament del Prat, ens explica en aquesta entrevista com la pandèmia hauria d’accelerar la transició energètica i la reconnexió entre el planeta, la ciutadania i biosfera. Insisteix que hauríem de sortir de la crisi preparant-nos per la propera crisi climàtica i apunta al món local com a protagonista i motor de la nova transició energètica, accelerada pel canvi tecnològic i legislatiu.

Butlletí