Alcaldes i alcaldesses pioners en sostenibilitat a Europa

La Diputació de Barcelona organitza diversos actes en el marc dels 40 anys del Servei de Medi Ambient
21/04/2021 - 09:00

Amb motiu de la celebració dels seu 40è aniversari, el Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona ha iniciat un cicle de Reflexions sobre el futur dels ens locals en el qual es podran escolltar les veus dels alcaldes i les alcaldesses que estan encapçalant algunes de les transformacions pioneres en sostenibilitat a Europa i al nostre país.

En la primera de les sessions, “Ciutats i pobles neutres i eficients” (13 d’abril) destaquen les aportacions de Grenoble i Colònia, dos enclavaments europeus pioners que amb iniciatives com “Grenoble Ville Ouverte” coordinen la capitalitat verda europea 2022 i aposten per un model de ciutat que funciona completament amb energia neta i, en el cas de la ciutat alemanya, lideren l’acció de Climate Alliance, associació insígnia de la lluita contra el canvi climàtic global. El projecte SmartCity València ha convertit la ciutat en un referent a l'hora d'abordar la transició cap a un model urbà ecològic i compromès amb el benestar de la ciutadania, mentre que Cadis, encapçalat pel seu carismàtic alcalde Jose Maria Jiménez, s’ha abanderat com un exemple en la promoció d’un model energètic sostenible que aposta per l’eficiència i l’estalvi, de la mà d’una comercialitzadora elèctrica municipal. Els referents de nivell local també hi seran presents.

Josep Paré, alcalde de Centelles ha presentat el model de transició que es fonamenta en la creació d’un parc fotovoltaic per generar energia sostenible i esdevenir una localitat amb autonomia energètica, amb comercialitzadora pròpia. El projecte ‘Vinyes per Calor’, que es basa en la transformació de l’energia continguda en els sarments ens arribarà de la mà de Vilafranca del Penedès. Finalment, Margarida Feliu, exalcaldessa de Viladrau i actualment vicepresidenta 3a del Consell Comarcal d’Osona ha detallat el projecte de transició energètica #OsonaECOTransició40%. Cori Calero modera tots els debats, que son telemàtics i gratuïts.

Podeu veure els resultats del seminari Ciutats i pobles neutres i eficients a l'enllaç.

 

La segona de les sessions, Ciutats i pobles verds i saludables, el 20 d’abril, té també un cartell de luxe, encapçalat per noms com Miguel Anxo, alcalde de Pontevedra, Javier de los Nietos, alcalde d’El Boalo, Gema Igual, alcaldessa de Santander, Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, Enrique Maya, alcalde de Pamplona, Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels i Ara Oregui, concejala de Vitòria-Gasteiz, que debatran sobre la biodiversitat com a eina per a assolir entorns urbans més resilients i saludables per a les persones, i sobre la importància de les polítiques agroecològiques en la sobirania alimentaria.

 

Podeu veure els resultats del seminari Ciutats i pobles verds i saludables a l'enllaç.


Us podeu inscriure per rebre tota la informació.


 

Relacionats

Article

Reptes i resultats a les comarques de Girona

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Article

El Centre de Conservació de Carreteres de la Diputació de Barcelona, situat a Calldetenes, és el primer edifici corporatiu en assolir el consum zero, gràcies a les obres de substitució de la coberta i d’adequació que s’hi han dut a terme i que han tingut un pressupost de 339.000 euros.

Butlletí