90.000 firmes per canviar la normativa espanyola sobre l'aleteig de taurons

Els signants demanen que no bloquegi l'enduriment de la normativa europea
Redacció
28/01/2010 - 00:00

El govern espanyol va rebre el passat 26 de gener una petició signada per més de 90.000 ciutadans de 16 països europeus en la que demanen a l'executiu que acabi  amb la seva oposició a l'enfortiment de la normativa europea que prohibeix l'aleteig (pràctica que consisteix en tallar les aletes del tauró i descartar el seu cos al mar). Segons Sonja Fordham, directora de polítiques europees per als taurons del Pew Environment Group i Shark Alliance, impulsors de la iniciativa, "la nostra petició ha d'enviar un missatge clar al govern espanyol perquè els ciutadans de tota Europa desitgen urgentment més protecció per a aquests vulnerables animals".

Espanya ja ha liderat la protecció d'algunes espècies de taurons, ja que va ser el primer Estat membre de la UE en protegir totalment el conjunt de les espècies de tauró martell  i tauró guilla, molts dels quals es consideren amenaçats. Tot i així, encara queda molt per fer, ja que Espanya, durant molts anys, ha ocupat el primer lloc a Europa en captures de taurons i ha jugat un paper important per bloquejar l'adopció de normes més fortes sobre la prohibició de l'aleteig.

Aquest any, Espanya encapçalarà la presidència d'Europa i serà l'encarregada de deliberar els posibles canvis relatius al Pla d'Acció de la Comunitat Europea per a Taurons que es va adoptar el 2009 i que van tenir un gran suport. Per això, aquestes firmes són una crida al govern per recordar-li que molts europeus consideren que el canvi a seguir ha d'anar per aquesta direcció, asseguren els impulsor de la recollida de firmes.

Col·laboració de la Fundació CRAM
L'octubre de 2009, la Fundació Save Our Seas va patrocinar la Setmana Europea del Tauró, on diversos centres de submarinisme, aquaris i organitzacions conservacionistes de tota Europa -entre elles la Fundació CRAM- van organitzar més de 300 esdeveniments per conscienciar sobre la difícil situació dels taurons i recollir firmes per a la petició. En la popular solta de tortugues, el "Torna a casa", que va realitzar CRAM aquella setmana, es va recollir un bon número de signatures gràcies a les activitats educatives que es van dur a terme relacionades amb taurons i que es sumarien a les aconseguides en les visites al Centre de Recuperació de CRAM i activitats de divulgació a través de la seva web, blog i Facebook.

--
També a Sostenible.cat... "L'estat espanyol és el tercer país que més taurons mata", entrevista a Rob Stewart, biòleg marí i fotògraf de natura

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí