800 ovelles inicien la pastura als Aiguamolls de Rufea per disminuir el risc d’incendi

19/04/2021 - 10:03

El ramat estarà durant tot el mes en aquesta zona natural, on aportarà un manteniment ambientalment sostenible i beneficis per a tot l’ecosistema. Dins les intervencions finançades pel Programa de desenvolupament Rural de Catalunya, s’ha instal·lat una caseta per a l’ús del pastor a l’antiga granja militar de Rufea. La Paeria aposta per la recuperació ambiental i apropament al ciutadà dels Aiguamolls, un dels espais més singulars del terme municipal, que alberga una gran biodiversitat.

L’ús ramader dels Aiguamolls de Rufea ha estat un fet històric que, des de l’Ajuntament de Lleida, es vol recuperar i mantenir en el temps, ja que és una manera d’aconseguir un manteniment d’aquesta zona ambientalment sostenible. El ramat, alhora que manté la vegetació herbàcia i arbustiva, disminueix el risc d’incendi forestal i és una font d’insectes que beneficia tot l’ecosistema; també genera un adob que millora les condicions de vida de la vegetació dels aiguamolls.

Al mes de març, es va treure a subhasta l’aprofitament de les pastures dels Aiguamolls de Rufea i es va adjudicar a un pastor que es va presentar a la subhasta. Aquesta setmana ja ha arribat un ramat d’unes 800 ovelles, que estaran durant tot el mes als aiguamolls i que contindran el creixement de la vegetació. L’objectiu és continuar mantenint un ramat més reduït de forma permanent.

Per tal de facilitar les condicions i estància del ramat als Aiguamolls, durant la passada tardor es va adequar una de les pletes existents a l’antiga granja militar de Rufea, i es va instal·lar una caseta per a l’ús del pastor. Aquestes actuacions van comptar amb el finançament de les subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.

En la mateixa línia, es van executar les actuacions d’adequació ambiental dels Aiguamolls de Rufea, amb la col·locació d’una passarel·la flotant, construcció d’un mirador elevat, una torre de Biodiversitat, una bassa per amfibis, plantació d’arbres i arbustos i col·locació de mobiliari urbà i senyalització. Aquestes actuacions van comptar amb el finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte “Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre”. Aquest és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra .

Amb aquestes iniciatives, l’Ajuntament de Lleida aposta per la recuperació ambiental i apropament al ciutadà dels Aiguamolls, un dels espais més singulars del terme municipal, que alberga una gran biodiversitat. L’objectiu és portar a terme una gestió agroambiental sostenible i que pugui integrar tant la gestió agrícola del viver d’agricultors, els horts urbans, la gestió ramadera, la millora de la biodiversitat i l’ús públic per part de la ciutadania.

Els Aiguamolls de Rufea són una zona humida d'interès ecològic i social, situats prop de l'ermita de Butsènit, al marge dret del riu Segre, que ocupen una superfície de 35 hectàrees, aproximadament. Formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida i estan catalogats dins de l’inventari de zones humides de Catalunya. Tenen un elevat potencial com a àrees mixtes de protecció i de gestió del sistema d’espais lliures territorials, que cal promocionar com a seu d’activitats socials i esportives, educatives, de recerca i com a indrets d'especial interès paisatgístic i natural.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

La primera fase de renaturalització del Parc de Les Basses contempla la demolició de l’espai pavimentat i la construcció de dues basses. Després, es farà la plantació de 102 arbres i un jardí d’aromàtiques i se senyalitzarà l’entorn. El material resultant de l’enderroc del paviment s’utilitzarà per a l’estructura de la xarxa de camins, per evitar la generació de runa. 

Article

L’actuació, finançada amb fons Next Generation, incorpora accions com el condicionament de passejos ombrats, la creació d’una bassa naturalitzada, l’estabilització de talussos i la millora de la vegetació, amb la plantació de 178 arbres i més de 2.000 plantes

Article

La Setmana de la Natura té lloc del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, i és una bona oportunitat per apropar-se a conèixer i passar a l’acció per la natura, a través de les més de 500 activitats que tindran lloc arreu de Catalunya.

Butlletí