Els herbassars de posidònia poden capturar i extreure plàstics del mar

Font: El Món Planeta

01/02/2021 - 09:46

Un estudi revela que aquest mecanisme natural podria atrapar uns 867 milions de plàstics cada any en àrees costaneres

Els herbassars marins de Posidònia oceànica, una planta pròpia de les costes del mar Mediterrani, "poden capturar materials plàstics abocats al mar i retornar-los a terra ferma". Així ho revela un estudi publicat a la revista 'Scientific Reports' que té com a primera autora la professora Anna Sànchez-Vidal, del Grup de Recerca en Geociències Marines de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona. El treball descriu per primer cop el paper destacat de la posidònia com a filtre i trampa dels plàstics abocats a la zona costanera i és pioner en la descripció d'un mecanisme natural per capturar i eliminar aquests materials del medi oceànic.

"Tot indica que els plàstics queden atrapats als herbassars de posidònia. En aquestes praderies, els plàstics són incorporats a uns aglomerats de fibres naturals en forma de bola que són expulsats del medi marí durant les tempestes", explica Anna Sànchez-Vidal, membre del Departament de Dinàmica de la Terra i de l'Oceà de la Universitat de Barcelona. "Segons les anàlisis", comenta Sánchez-Vidal, "els microplàstics atrapats a les praderies de Posidonia oceanica són majoritàriament filaments, fibres i fragments de polímers més densos que l'aigua de mar, com ara el polietilè tereftalat (PET).

Microplàstics | UNIVERSITAT D'OREGON (CC)

La petjada contaminant dels plàstics generats per l'activitat humana afecta ecosistemes costaners i oceànics de tot el planeta. D'ençà que es van començar a fabricar de manera massiva als anys cinquanta del segle XX, aquests materials sintètics s'han anat abocant i acumulant als oceans i són transportats pels corrents oceànics, el vent i les onades. "El plàstic que trobem surant als oceans és només un petit percentatge de tot el que hem abocat al medi marí", alerta Sànchez-Vidal.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb el lema “Felicitats gent de Sils”, el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Sils han donat a conèixer els resultats de reciclatge de les primeres cinc setmanes de la posada en funcionament d’aquest nou sistema de residus a aquesta població.

Notícia

Plastic Free Balearics ha celebrat l’entrada avui en vigor de la llei que prohibeix la venda de productes d’un sol ús a les Balears. L’entitat, formada por Save the Med Foundation, Ibiza Preservation, Alianza Menorca sin Plástico, Beyond Plastic Med i Plastic Free Ibiza, ha volgut donar “la benvinguda” a la Llei de Residus.

Notícia

L’Ajuntament del Vendrell ha decidit fer un canvi en el servei de recollida de residus voluminosos per tal de fer-lo més eficient i alhora més còmode per a la ciutadania. Si fins ara les persones que volguessin desfer-se d’un voluminós havien de trucar i deixar el material el dia de la setmana que tocava segons el calendari de recollida, ara el servei s’oferirà a la demanda.

Butlletí