“Menorca Sense Plàstic”, cinc entitats de Menorca s’uneixen per lluitar contra els plàstics

Font: Menorca Reserva de la Biosfera

07/10/2020 - 09:00

“Menorca Sense Plàstic” és una aliança entre la Fundació per a la Preservació de Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis, el GOB Menorca, l’Associació Leader Illa de Menorca i Per la Mar Viva.

Neix l'aliança Menorca Sense Plàstic mitjançant un conveni signat per la Fundació per a la Preservació de Menorca, l'Institut Menorquí d'Estudis, el GOB Menorca, l'Associació Leader Illa de Menorca i Per la Mar Viva. El projecte d'aquestes conjunt d'aquestes 5 entitats inicia aquest mes de setembre i compta amb un pressupost de 24.500 € pel primer any, tot i que s'espera que sigui un projecte amb continuïtat en els pròxims anys.

Aquesta aliança neix impulsada per la Fundació per a la Preservació de Menorca que s’adonà del gran nombre d’iniciatives que s’estaven portant a terme a l’illa en la lluita contra la contaminació per plàstic i que seria convenient fer un front comú, coordinat i consensuat. D’aquesta manera la Fundació es posà en contacte amb la resta d’entitats (Institut Menorquí d'Estudis, el GOB Menorca, l'Associació Leader Illa de Menorca i Per la Mar Viva) i des de fa més d’un any estan treballant en aquest projecte, tot i que no és fins avui que es formalitza aquesta col·laboració amb la signatura del conveni, on cada una de les cinc entitats assumeix uns compromisos concrets.

L'Aliança s'ha marcat quatre objectius per aquest primer any de feina. Per un costat, es vol crear un procés de certificació per a petites empreses i mitjanes empreses de l'illa que cerquen reduir l'ús de plàstics d'un sol ús. Aquesta fita és cabdal, pel fet que la nova llei de residus de les Balears, efectiva a partir del 2021, obligarà a eliminar productes plàstics d'un sol ús com vaixelles de plàstic, productes alimentaris en monodosis o bosses de plàstic lleugeres, entre d’altres. El procés de certificació de Menorca Sense Plàstic constarà d’acompanyament i assessorament tècnic en el procés de reducció compromès per les empreses interessades i el reconeixement a través de distintiu, xarxes socials i pàgina web del projecte.

D'altra banda, es crearà una llista de proveïdors i comerços locals que ofereixin alternatives al plàstic d'un sol ús, afavorint l'economia local i sostenible. Una altra tasca important en aquest primer any del projecte és dur a terme accions d'informació ambiental amb accions diverses com crear una guia sobre materials alternatius i la creació d'una web i de les xarxes socials d'Instagram i Facebook del projecte com a canal directe d'informació i comunicació amb la població. L'Aliança també vol treballar en la coordinació i creació de xarxes amb altres aliances similars existents per a integrar objectius i estratègies.

Pel que fa als compromisos adquirits per cada entitat, la Fundació per a la Preservació de Menorca s’encarregarà de la contractació de la coordinadora del projecte i de finançar amb 10.000 € el primer any. L’Institut Menorquí d’Estudis a través de l’Observatori Socioambiental de Menorca definirà un sistema d’indicadors amb les dades que puguin sorgir del projecte, assessorà en la recerca de fons i col·laboracions i aportarà 500 € en material fungible. Per la Mar Viva, posarà a l’abast de l’aliança la xarxa de voluntaris per accions i esdeveniments de conscienciació. L’Associació Leader Illa de Menorca contribuirà amb 4.000 € per a despeses del projecte. El GOB Menorca, per la seva part, posa a l’abast de l’Aliança tota la informació i experiència de l’entitat. La Fundació Marilles finançarà amb 10.000 € més el primer any de projecte. De forma comuna, totes les entitats es comprometen a oferir els seus espais per fer trobades i sessions de treball, oferir personal propi per a realitzar accions, accés als recursos informàtics i difondre les acciones que es duguin a terme des de l’Aliança a través dels seus webs i xarxes socials.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Un estudi recent analitza la presència i la persistència de llosques de tabac en diversos entorns a l’illa de Menorca i proposa les bases perquè s’implantin mesures per prevenir aquests residus i minimitzar-ne els impactes.

Article

S'ha celebrat la 3a Edició dels Premis Rezero Balears, uns guardons que posen de manifest el poder transformador de les actuacions de prevenció de residus impulsades a Balears a l’hora que puguin servir d’inspiració per a altres iniciatives.

Notícia

Des del moment que comenci a funcionar aquest sistema a cadascun dels barris, s'eliminaran els contenidors dels carrers i camins, contribuint així a la netedat i la imatge del barri.​

Butlletí