Calaf es prepara per implementar el porta a porta

19/02/2020 - 11:30

Calaf aconsegueix els seus millors resultats en recollida selectiva arribant quasi al 50%. Tot i això, l'Ajuntament està treballant en implementar un nou sistema de recollida, la recollida porta a porta, que en el millor dels casos permetria assolir nivells superiors al 90%.

Els resultats de la recollida selectiva a Calaf l'any 2019 han estat els més alts mai aconseguits, amb un 49% de recollida selectiva, tot i que calen més esforços per assolir els objectius del PRECAT-20 d'arribar al 60% l'any 2020. És per aquest motiu que l'Ajuntament està treballant a implementar un nou sistema de recollida, la recollida porta a porta, que en el millor dels casos permet assolir nivells superiors al 90%.

Una altra dada positiva és la reducció de la generació de residus, amb una producció d'1,45 kg al dia i habitant, recuperant els valors dels anys anteriors.Pel que fa a la deixalleria, s'observa que mentre que l'any 2018 hi va haver 319 registres d'entrada, el passat 2019 en van ser 735, de manera que s'han multiplicat 2,3 vegades. Això s'explica per la Campanya de foment de la deixalleria 2019, en la qual cada mes se sortejava algun lot de productes ecològics o experiències entre les entrades. Engany, s'ha introduït una novetat a la deixalleria: un punt d'intercanvi de llibres pels usuaris que en fan ús (es pot demanar més informació al personal de la deixalleria).

La recollida de tèxtil amb finalitats socials, ja que es realitza a través de la Fundació Humana, també mostra dades positives, amb més de 15 tones, el que suposa un increment respecte a anys anteriors. A la vista dels bons resultats, l'Ajuntament recentment ha renovat el seu conveni amb Humana i s'han ampliat el nombre de contenidors. Als quatre existents (Pius Forn, 19; Torà, s/n, Onze de Setembre, 2; St. Joan Baptista de la Salle, s/n), cal sumar-hi un nou contenidor a la plaça de Catalunya, a La Pineda.
La recollida d'oli vegetal amb contenidors a la via pública, iniciada l'any 2018, es manté estable, recollint un total d'1,7 tones, el que ha ajudat a prevenir la contaminació de l'aigua.

Bonificacions fiscals per bones pràctiques ambientals

Amb vista als bons resultats i amb la finalitat d'incentivar encara més la recollida selectiva i les bones pràctiques ambientals, l'Ajuntament ha incorporat un seguit de bonificacions fiscals en la taxa de residus domèstics:
- Bonificació per compostatge casolà: 10%.
- Bonificació per ús recorrent de la deixalleria: 10% per 12 entrades anuals i 20% per 24 entrades anuals.
Es pot disposar de més informació a l'ordenança fiscal núm. 25 o bé a l'Ajuntament.

Les campanyes del 2019

Pel que fa a les campanyes de sensibilització ambiental, es va aprofitar la força de l'Eco Fira per tractar el Residu Zero i la prevenció de residus, comptant en diverses ocasions amb la Sra. Esther Peñarrubia, traductora del llibre Residu Zero a Casa (Bea Johnson).
El novembre del 2019 es va promoure la campanya Calaf lliure de bosses d'un sol ús a les seves compres, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, en la qual s'incentivava als usuaris a abandonar l'ús de bosses d'un sol ús en les seves compres, rebent com a recompensa un lot Residu Zero, consistent en una bossa, una carmanyola de bambú i una cantimplora.
Finalment, al desembre, en el marc del Parc de Nadal, es van realitzar més conferències i activitats vinculades amb el Residu Zero.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Durant els dos primers mesos de l’any, però, el rebuig generat ha augmentat un 6% en relació al 2021 i, per contrarestar-ho, l’Ajuntament endegarà un seguit de campanyes de conscienciació

Notícia

El servei es posarà en marxa a partir del 17 de juny al barri del Molí de la Torre i part de Vilafortuny. També s’amplia la recollida porta a porta comercial i s’implanta el sistema d’identificació personal voluntari als contenidors de tot el municipi. 

Notícia

L’Ajuntament de Girona inicia la implementació dels sistemes de recollida de residus amb diferents fases i campanyes informatives

Butlletí