Les obres, trampa mortal per a eriçons i altres espècies protegides a Barcelona

Font: CCMA

07/12/2019 - 09:00

Des de fa cinc anys, una població d'eriçons ha trobat refugi en un solar de Sant Andreu que ara han començat a urbanitzar

A la ciutat de Barcelona, en ple entorn urbà, hi viuen eriçons. Pot semblar una novetat simpàtica, però el fet és que alguns d'aquests animals moren en llocs on es fan obres. Els eriçons, espècie protegida, han entrat a la ciutat seguint les vies del tren en desús, i han travessat carrers, de nit, gairebé de miracle. No són animals gaire ràpids i amb prou feines pesen mig quilo, però han aconseguit arribar al barri de Sant Andreu de Barcelona, on han trobat solars abandonats per poder-hi viure, amb vegetació i menjar.

Però el seu refugi s'ha convertit en un perill: s'hi ha començat a construir i ja s'han comptabilitzat una desena d'eriçons morts per la maquinària. Els experts demanen més protecció per a la biodiversitat enfront de la construcció.

Sergi Garcia, ambientòleg  de l'Associació Galanthus, creu que s'hauria de tenir en compte la fauna quan es construeixin infraestructures: "Dins dels projectes urbanístics s'hauria d'incloure rescats d'eriçons i d'altres espècies protegides que no es fa. De la mateixa manera que es té en compte un estudi previ pel que fa a l'arqueologia. A on són els eriçons passava el rec comtal i van venir 50 arqueòlegs a mirar a fer mesures, però pel que fa a la fauna res de res."

Un grup de veïns que se'n va adonar va alertar els agents rurals del problema i amb l'ajuda dels experts de l'entitat de natura Galanthus i biòlegs de l'Ajuntament van rescatar els que van poder i els van trobar una nova llar: el viver municipal de Montjuïc.

Aquesta espècie protegida s'enfronta, cada cop més, a la desaparició del seu hàbitat, així que els científics creuen que les zones verdes de Barcelona poden ser un bon lloc per a ells i, de retruc, ells aporten riquesa a la ciutat. 

Octavi Borruel, biòleg tècnic de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona, creu que la natura és part important de la ciutat: "Els darrers anys estem fent molts esforços per incorporar la natura a la ciutat. Entenem que la natura és un valor." 

Al viver municipal de Montjuïc, s'hi passaran unes setmanes, aclimatant-se, i després podran sortir-ne i entrar-hi lliurement o buscar-se un altre niu. A Montjuïc, històricament, hi havia hagut eriçons, així que, d'alguna manera, tornen a casa.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

El pantà de la Foixarda s’ha convertit en un espai de biodiversitat urbà a Barcelona. Situat en una antiga pedrera de Montjuïc, té més de 100 anys d’història i s’ha convertit en un hàbitat idoni perquè s’hi instal·lin les 23 espècies actuals d’aus i vuit de ratpenats: una xifra molt poc habitual a la ciutat.

Notícia

Un estudi estima la quantitat de purificació de l'aire, la mitigació de les escorrenties i la regulació de la temperatura proporcionada per uns 200.000 arbres del viari de Barcelona.

Notícia

Tenint en compte el reducció de diversitat d'espècies, tant a la natura com a les ciutats, la conservació de la biodiversitat urbana s'ha convertit en un repte en els últims anys. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona empren accions com dur a terme un cens de papallones o instal·lar menjadors d’ocells i rampes per la fauna a les basses.

Butlletí