El Servei de Neteja del Litoral retira 700 tones de plàstics de la mar en quinze anys

Font: Govern Balear

16/10/2019 - 08:30

El Servei de Neteja del Litoral, dependent de l’Agència Balear de la Qualitat Ambiental i l’Aigua (ABAQUA), ha retirat 703.320,93 kg de plàstics de la mar d’ençà que es posà en marxa, el 2004. Això suposa un 31,44 % dels 2.236.825,9 kg que s’han llevat. Amb tot, amb relació al volum, fins al 2018 el plàstic representa el 59,83 % de tot el que s’ha recollit durant les setze campanyes en les quals el servei ha funcionat.

Enguany, 30 embarcacions han prestat el servei recollint, a data de 24 de setembre, 64.154,24 kg. D’aquests, un 48,3% eren plàstics (31.018,26 kg).   

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha volgut donar a conèixer aquestes dades en el marc de la Setmana pel Clima, que culminarà aquest proper divendres amb una vaga mundial. «Vèncer la lluita contra els plàstics és cabdal per a assegurar no només la conservació de la mar, sinó del planeta sencer», ha assegurat.

Mir ha valorat «l’enorme i impagable tasca feta» pel Servei de Neteja del Litoral, únic d’aquest tipus a la Mediterrània. Amb tot, ha admès que l’esforç de les Balears en solitari és insuficient per a garantir la conservació de la mar. És per això que, tal com ha dit, reclamarà a l’Estat i a la Unió Europea «una major implicació en la lluita contra els plàstics». En aquest sentit, Mir ha recordat que, segons l’organització ecologista WWF, Espanya és el segon país europeu que més plàstics vessa a la Mediterrània. «Ningú pot defugir la seva responsabilitat en una situació tan greu», ha conclòs.

Amb tot, el conseller ha assenyalat que retirar plàstics de la mar no és suficient, sinó que cal evitar que aquests hi arribin. En aquest sentit, ha destacat com les Balears es van situar, la legislatura passada, en l’avantguarda de la lluita contra el plàstic amb l’aprovació de la Llei de residus. Tot i així, ha lamentat que aquesta fos impugnada pel Govern central. Una disputa que hauria de ser resolta en poques setmanes en la Comissió bilateral, segons ha assenyalat.

Mir ha encoratjat a participar en les diverses concentracions convocades per a aquest divendres i ha reconegut el paper que té ara el jovent en l’auge del debat sobre com afrontar el canvi climàtic. En aquest sentit, ha assenyalat que «és inqüestionable el context d’emergència climàtica en el qual ens trobam. Els qui menys han contaminat ens reclamen que els deixem un món on poder viure i no els podem fallar», ha conclòs.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El proper 25 de maig començarà a funcionar el nou model de recollida de residus a Calaf. Un cop realitzats tots els passos previs per part de l'Ajuntament, es farà efectiva la implantació del sistema porta a porta. Prèviament, durant el mes de maig, s'intensificaran les accions de comunicació per tal de fer arribar a tota la població la informació i el material necessari per realitzar la correcta gestió dels residus.

Notícia

Impulsada per l’AMB, Ecovidrio i Ecoembes, en col·laboració amb els respectius ajuntaments. L’objectiu és analitzar la situació, informar els establiments i fomentar-hi la separació correcta de les diverses fraccions El sector de l’hostaleria i la restauració genera pràcticament el 50 % de tots els residus comercials recollits

Article

Vilanova i la Geltrú disposa ja de l'estudi de detall per la implantació de la recollida d'escombraries porta a porta. Després d'analitzar els domicilis i les activitats econòmiques de la ciutat, la proposta divideix el municipi en tres zones amb tres tipus de recollida domiciliària diferent.

Butlletí