La Diputació de Barcelona mostra el suport a la declaració d’emergència climàtica i a les mobilitzacions pel clima

26/09/2019 - 14:57

La Diputació de Barcelona ha manifestat el seu suport a la declaració d’emergència climàtica, a les campanyes de conscienciació i a la convocatòria de mobilitzacions pel clima.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha començat el ple d’aquest dijous manifestant el suport de la corporació a aquells municipis afectats pel temporal de la gota freda durant aquestes últimes setmanes. Marín ha vinculat la seva intervenció inicial amb els problemes sorgits com a conseqüència del canvi climàtic.

En aquesta línia, la vicepresidenta quarta de la corporació, Núria Parlón, ha llegit una declaració institucional de la Diputació davant l’emergència climàtica. En aquest text, el plenari ha manifestat el seu «suport a la declaració d’emergència climàtica, a les campanyes de conscienciació i a la convocatòria de mobilitzacions pel clima»; així com la «voluntat d’implementar un model de transició energètica per fer front als reptes futurs» i el «compromís a treballar de forma transversal en la mitigació i l’adaptació als efectes del canvi climàtic».

Al document, la Diputació també es compromet a «treballar de manera transversal per a implantar els ODS i a fer de la transició energètica i ecològica una prioritat, a enfortir les aliances amb la resta d’administracions públiques i amb la societat civil per avançar en l’acció climàtica».

 

A més, la corporació també pren el compromís de «reforçar els programes i les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic mitjançant les assignacions pressupostàries necessàries per donar suport als municipis per a l’acció climàtica» i d’«incorporar en els seus Plans d’Acció d’Energia Sostenible i Clima accions adreçades a la substitució dels combustibles fòssils, l’impuls a l’energia 100% renovable, l’eficiència energètica, l’autoconsum elèctric, la mobilitat sostenible, la política de residu zero, i a crear espais d’educació i informació a la població».

 

Front comú a les amenaces d’Endesa

També s’ha aprovat una moció per fer front a a les cartes enviades per Endesa als ajuntaments durant aquest estiu. A la moció es demana «com a condició indispensable, la retirada de l’amenaça d’ENDESA d’efectuar talls de subministraments a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat, per tal de poder iniciar una negociació amb un clima de cooperació i diàleg i perquè aquesta amenaça constitueix una il·legalitat d’acord amb la Llei 24/2015».

A més, també s’aposta per «crear una acció conjunta institucional per donar una resposta coordinada a la problemàtica de la pobresa energètica» i per «instar el govern de la Generalitat de Catalunya a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, especialment dels i les ciutadanes més vulnerables, treballant de manera transversal per fer complir la llei».

Així mateix, també es demana «la condonació del deute per part d’Endesa i les empreses subministradores» i s’insta «totes les administracions competents a utilitzar les vies sancionadores de manera contundent, en cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a llars, no permesos per la llei».  

Finalment, amb la moció aprovada també es fa una defensa ferma de la Llei 24/2015, s’exigeix «al Govern de l’Estat la posada en marxa de mesures encaminades a posar fi a l’actual situació d’oligopoli del sector energètic que permetin garantir la separació real i efectiva dels grups verticalment integrats del sector elèctric, de forma que les mateixes empreses no puguin tenir una posició dominant en la producció, la distribució i la comercialització d’energia»; i, es demana «arbitrar els mecanismes per a garantir que ni les famílies en situació de vulnerabilitat, ni la Generalitat ni les administracions locals hauran de fer front al deute de subministraments bàsics de les famílies vulnerables».


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
La Diputació de Barcelona formarà a l'alumnat de l'Escola del Treball

Els alumnes de l'Escola del Treball realitzaran accions formatives en matèria de transició energètica i adaptació climàtica amb l’objectiu de fomentar aquests perfils professionals i alhora, aprofitar aquests coneixements en la millora de l’eficiència i sostenibilitat dels edificis i recintes propis de la Diputació de Barcelona.

Article

L’Assemblea Ciutadana pel Clima celebra aquesta setmana una sèrie de sessions de debat sobre mobilitat, consum i energia, els tres temes centrals que han estat escollits pel centenar de participants de la trobada deliberativa. Aquesta iniciativa vol donar resposta a la pregunta “Què podem fer per a fer front a l’emergència climàtica a Barcelona?” des d’un punt de vista local amb l’objectiu de concretar accions i solucions per a millorar la ciutat.

Article

 

Comença l’Assemblea Ciutadana pel Clima, un procés deliberatiu que té com a objectiu conèixer de primera mà les reflexions i necessitats de la ciutadania de Barcelona i elaborar un recull de recomanacions i iniciatives per abordar la crisi climàtica en les polítiques públiques.

Butlletí