La Paeria elimina la utilització d’ampolles i gots de plàstic d’un sol ús

Font: Paeria de Lleida

03/09/2019 - 10:00

L’Ajuntament de Lleida deixarà d’utilitzar ampolles i gots de plàstic a totes les reunions que tinguin lloc a les dependències municipals amb l’objectiu de minimitzar la producció de residus, augmentar els índex de reciclatge i avançar cap a un model de ciutat més sostenible. A partir d’ara serà d’ús obligatori el consum d’aigua en gerres i gots de vidre reutilitzables i, quan no sigui possible utilitzar el vidre, el consum d’aigua s’haurà de fer en gots de cartró biodegradable i compostables.

L’actuació s’emmarca en el compromís de fer de la Paeria una institució sostenible i alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i permet avançar-se a la incorporació de la nova normativa europea de 2019 relativa a la reducció de l’impacte de determinats productes de plàstic en el medi ambient.

En aquest sentit es calcula que, cada any, uns 8 milions de tones de plàstics acaben al mar, amb un gran impacte mediambiental. La solució passa, segons els experts, per reduir el consum dels envasos d’un sol ús, augmentar-ne el reciclatge i, també, buscar materials més sostenibles. Segons dades de la Comissió Europea, entre el 80 i el 85% de la brossa marina és residu plàstic, dels quals els articles de plàstic d’un sol ús representa el 50% del total. Els productes de plàstic d’un sol ús suposen un greu risc per als ecosistemes marins, la biodiversitat i la salut humana, alhora que perjudiquen activitats com la pesca, el transport marítim i el turisme. Actualment, només un 30% dels residus de plàstic d’Europa es recullen per ser reciclats.

Els propers dies es procedirà a enviar una carta a tots els departaments municipals per tal d’informar sobre la nova iniciativa i donar unes setmanes per adaptar-se a les noves directrius de funcionament.

El tinent d’alcalde Sergi Talamonte ha explicat que Lleida té un model global de sostenibilitat que s’està implantant a poc a poc i que passa, entre altres, per la implantació de millores en la recollida de residus i un model d’estalvi energètic en les dependències municipals. També cal destacar, en aquest sentit, l’aplicació de mesures d’adaptació al canvi climàtic i la minimització d’emissions, la promoció de les energies renovables i l’eficiència energètica o les millores en la conservació dels espais naturals, etcètera.

A banda, remarcar que a començaments de l’any 2017 l’Ajuntament de Lleida va decidir implantar de manera progressiva, en totes les regidories i dependències municipals, un sistema de recollida selectiva de residus que permet separar l’orgànica, els envasos, el vidre, el paper i la resta. Lleida té implantada la recollida selectiva de les cinc fraccions des de l’any 2007. 

Categories: 

Relacionats

Opinió


"És possible reduir la contaminació per plàstics fins a un 80% d'aquí al 2040 si s'adopten canvis polítics i de mercat profunds."
 

Article
Vídeo en anglès amb subtítols en castellà


Cal un canvi de sistemes per abordar la causa de la contaminació per plàstics. Combina la reducció dels usos plàstics més problemàtics i innecessaris amb tres canvis de mercat: Reutilitzar, Reciclar i Reorientar i Diversificar, i accions per fer front al llegat de la contaminació plàstica. 

Notícia

La Diputació de Barcelona se suma a la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient amb una oferta de recursos educatius adreçats als ajuntaments, escoles i ciutadania per sensibilitzar sobre la problemàtica ambiental que implica la utilització de plàstics d’un sol ús.

Butlletí