L’ús dels punts verds augmenta a Barcelona un 18% respecte al 2015

11/03/2019 - 18:21

L’ús dels punts verds a Barcelona ha augmentat un 5% respecte al 2017, i acumula un increment del 18% en quatre anys. L’impuls d’aquests espais ajuda a reduir la generació de residus, fomentar la recollida selectiva i recuperar i reutilitzar els recursos i les matèries primeres, en el marc de l’estratègia Residu Zero.

En total són 937.737 els veïns i les veïnes que n’han fet ús durant l’any 2018, i que hi han aportat 17.628 tones de residus, una mitjana de 18,8 kg per usuari que se situa com a màxim històric a la ciutat. El 90% dels usuaris utilitzen els punts verds de barri i mòbils.

De les tones recollides l’any 2018 en els punts verds de barri, un 38% es reutilitza, el 48% es recicla i el 4% es composta. La destinació i la gestió dels residus recollits permeten evitar 15.816 tones de diòxid de carboni a l’any, l’equivalent al que produiria l’electricitat consumida per 3.637 famílies durant un any.

Els punts verds a Barcelona

Els punts verds concentren la recollida dels residus que necessiten un tractament específic i que, per tant, no es poden llençar als contenidors del carrer. La roba, els cartutxos de tinta, els tòners, els aparells elèctrics, els olis de cuina, els pneumàtics, les bateries i les piles, fluorescents i bombetes o les càpsules de cafè monodosi són alguns exemples d’aquests materials.

A Barcelona hi ha diferents tipus de punt verd. Els punts verds de barri tenen dimensions reduïdes i estan destinats als residus domèstics de poc volum. N’hi ha 25 de repartits per la ciutat. Els punts verds mòbils són els més nombrosos, gairebé un centenar, i són camions que inclouen totes les funcionalitats d’un punt verd. Es distribueixen en diferents punts de la ciutat en horaris fixos per ser a prop de la ciutadania. A la perifèria hi ha 7 punts verds de zona, instal·lacions de grans dimensions destinats especialment al sector comercial i de serveis. A més, les escoles de la ciutat disposen d’un recurs educatiu per a la conscienciació ambiental que s’anomena punt verd escolar.

Un nou punt verd autosuficient

El districte de Sarrià – Sant Gervasi ha estat el primer de la ciutat a estrenar un nou model de punt verd autosuficient més sostenible, autònom i transportable. L’equipament, que es troba al carrer del Cardenal Sentmenat, és capaç de donar servei sense haver de connectar-se a la xarxa elèctrica, gràcies a les dotze plaques fotovoltaiques d’alt rendiment que hi subministren electricitat. A més, el nou sistema no requereix connexió a les xarxes d’aigua, clavegueram i telefonia i l’equipament es pot carregar i transportar amb un camió portacontenidors.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona dona un nou impuls a l’estratègia Residu Zero i col·labora amb el nou servei mòbil d’autoreparació de petits electrodomèstics, bicicletes i aparells informàtics, anomenat ReparaTruck, que es posa en marxa el 9 d'octubre.

Notícia

Quatre mesos després que comencés el sistema de recollida selectiva mòbil al barri del Bon Pastor, la separació de residus ha passat del 30 % al 61 %.

Acte
10/12/2019 - 18:00
La Fàbrica del Sol, Barcelona

Butlletí