Butlletí 491 - ESPECIAL ECOEDICIÓ

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

ESPECIAL ECOEDICIÓ                                            MAIG 2023

 
 

A Catalunya es publiquen més de 100 llibres cada dia. És el territori amb la indústria editorial més gran de tot l'Estat, i això fa que la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient estiguin a l'ordre del dia. L'alternativa del llibre electrònic també té el seu cost ambiental: l'impacte d'un llibre digital equival a comprar 495 llibres en paper.

Per aquest motiu, es comença a introduir el concepte d'ecoedició que es basa en tres principis bàsics com són l’ús de paper de boscos sostenibles, la impressió local i la comunicació de l’impacte que té la producció de cada llibre. En parlem en aquest especial monogràfic de Sostenible.cat. També disponible en format web.
 

 
 


Entrevista a Laia Figueras, fundadora i directora de l'Institut d'Ecoedició

 
 

"L'ecoedició és calcular, minimitzar i comunicar l'impacte d'un llibre"
 

 
 

Durant l'entrevista, que té lloc en una impremta que forma part de l'associació, Figueras ens explica què significa imprimir llibres de forma sostenible i com està canviat la indústria.

Ens explica que malgrat la sostenibilitat ja fa temps que s'ha incorporat al sector cultural, no s'ha difós gaire i que hi ha molt interès en diverses editorials per començar a aplicar els criteris d'ecoedició.

 
 


Entrevista a Jordi Panyella, editor

 
 

"L'impacte d'un llibre digital equival a comprar 495 llibres en paper"
 

 
 

Jordi Panyella és editor a Pol·len edicions i membre de l'Institut de l'Ecoedició.

Ens explica que l'impacte de la indústria del sector del llibre a Catalunya són 61.000 tones de CO₂ cada any, que equival al vol anual de 18 jets privats.

A més, per amortitzar un llibre electrònic, hauríem de llegir 15 llibres en paper a l'any, de 360 pàgines com a mínim, durant 15 anys consecutius.

 
 

Reportatges

 
 

L'ecoedició: una alternativa sostenible per a la indústria del llibre

 
 

Tot i que no tingui gaire protagonisme al debat mediàtic, la indústria del llibre també té un impacte ambiental relativament elevat.

 
 

Neix l’Institut de l’Ecoedició, una iniciativa pionera al món

 
 

Els tres principis bàsics són l’ús de paper de boscos sostenibles, la impressió local i la comunicació de l’impacte que té la producció de cada llibre.

 
 

Opinió

 
 

La indústria del llibre també està obligada a reduir el seu impacte ambiental

Jordi Panyella Carbonell, editor" És cert que la indústria del llibre no és alta en carboni si la comparem amb d’altres. Però l’ecosistema del llibre, i de la cultura en general, tenim la responsabilitat de lligar contingut i continent, i ara que tenim els criteris i les eines, convé aprofundir en aquest compromís. "
 

 
Recursos
 

Recurs

"Terra d'aprenentatges"

Recomanació de Sant Jordi 2023. Publicat amb segell d'ecoedició

 
 


Terra d’aprenentatges Dotze belles històries de l’Agroecologia escolar a Catalunya és un recull que ens permet conèixer, des de la dimensió educativa, iniciatives productives alimentàries a Catalunya.

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube