ECOEDICIÓ

A Catalunya es publiquen més de 100 llibres cada dia. És el territori amb la indústria editorial més gran de tot l'Estat, i això fa que la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient estiguin a l'ordre del dia. L'alternativa del llibre electrònic també té el seu cost ambiental: l'impacte d'un llibre digital equival a comprar 495 llibres en paper. 

Per aquest motiu, es comença a introduir el concepte d'ecoedició que es basa en tres principis bàsics com són l’ús de paper de boscos sostenibles, la impressió local i la comunicació de l’impacte que té la producció de cada llibre. En parlem en aquest especial monogràfic de Sostenible.cat.

Com en qualsevol altra indústria, encara que l'impacte ambiental sigui relativament baix, hi ha molt marge de millora. En Jordi Panyella, de l'editorial Pol·len, la Laia Figuera, presidenta de l'Institut de l'Ecoedició i el Sergi Bellido, gerent de Novoprint, ens expliquem que aquest canvi no només és possible, sinó que ja fa anys que està en marxa.


 

Notícia

El premi està adreçat als ens locals de la demarcació. El guardó reconeix projectes que vetllen per la protecció i millora de l’entorn natural. El termini per a presentar-se al premi finalitza el proper 2 d’octubre de 2023

Opinió


" És cert que la indústria del llibre no és alta en carboni si la comparem amb d’altres. Però l’ecosistema del llibre, i de la cultura en general, tenim la responsabilitat de lligar contingut i continent, i ara que tenim els criteris i les eines, convé aprofundir en aquest compromís. "
 

Entrevista
Jordi Panyella, editor

Jordi Panyella és editor a Pol·len edicions i membre de l'Institut de l'Ecoedició.

Reportatge
Reportatge. Especial Ecoedició

Tot i que no tingui gaire protagonisme al debat mediàtic, la indústria del llibre també té un impacte ambiental relativament elevat.

Entrevista
Laia Figueras, fundadora i director de l'Institut d'Ecoedició

Durant l'entrevista, que té lloc en una impremta que forma part de l'associació, Figueras ens explica què significa imprimir llibres de forma sostenible i com està canviat la indústria.
Reportatge
Reportatge

Els tres principis bàsics són l’ús de paper de boscos sostenibles, la impressió local i la comunicació de l’impacte que té la producció de cada llibre

Article
Recomanació per Sant Jordi 2023

Terra d’aprenentatges Dotze belles històries de l’Agroecologia escolar a Catalunya és un recull que ens permet conèixer, des de la dimensió educativa, iniciatives productives alimentàries a Catalunya.