Butlletí 384 - Especial Transició Energètica

26-08-2019 al 09-09-2019

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 384 - Especial Transició Energètica

 
 

Fa uns anys que estem inmersos en una transició energètica que sembla no arribar mai. Sabem que és cabdal transformar el model de generació i consum energètic per poder fer front a la crisi global. Però sabem què significa la "transició energètica" exactament? I quins són els seus impediments i els reptes ? A Sostenible hem volgut abordar aquest tema i donar veu a aquells que demanen a la ciutadania empoderar-se i anar a l'arrel d'aquesta transformació que per tenir èxit ha de ser intrapersonal, relacional i socioambiental.

 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS 

 

 

 
Reflexió
 
 

Entrevista

 
 

“La transició cap a la sostenibilitat és un repte cultural i un procés psicològic i emocional molt profund”

09/09/2019

 
 

Ana Huertas és facilitadora per a la transició i la permacultura. Coordina el projecte internacional Municipis en Transició. Huertas ens recorda que la vertadera transició necessita una revolució intrapersonal, i el canvi profund en la forma de relacionar-nos, des de l'opressió a la col·laboració. Amb el bagatge d'acompanyar a les comunitats, insisteix que cal esborrar la dicotomia entre poder públic i ciutadania i  crear espais de diàleg amb la inspiració de la democràcia profunda, per fer realitat els canvis urgents que necessitem.

 
 

Gabriela López: "Si la ciudadania no toma las riendas de la transición el modelo seguirà siendo injusto, pero con renovables"

09/09/2019

La Red de Mujeres por una Transición Energètica Ecofeminista és un moviment ciutadà que ha entrat amb força en els debats i actuacions per promoure el canvi de model energètic. Parlem amb una de les seves representants, Gabriela López, per entendre quina és la visió d'aquesta corrent ecofeminista.

Fernando Ferrando: "El sector tradicional energético quiere una transición lenta porque sus activos pierden valor"

09/09/2019

Fernando Ferrando ha dedicat tota la seva vida professional al desenvolupament e incorporació d’energies renovables i eficiència en la realitat energètica. Presideix la Fundación  Renovables, sobre la necessitat de fer realitat un canvi de model energètic.

 
 

Yayo Herrero: “ El feminismo y la ecología se encuentran en la necesidad de sostener la vida humana”

25/06/2019

Yayo Herrero és una de les líders de la transició ecològica. Transmet de forma serena la urgència d'avançar en l'alternativa al sistema capitalista. Dibuixa aquest nou model a través d'una mirada feminista i ecològica que permeti noves formes de relació entre nosaltres i el planeta. 

Manel Torrent: "La ciutadania té la baula per connectar amb el nou model energètic, la transició no serà via decret”

11/06/2019

El director de l’Institut Català de l’Energia reflexiona sobre la Transició Energètica a Catalunya i la guia per descarbonitzar el país com a màxim al 2050 i actuar en un nou model energètic renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible.

 
 

Opinions

 
 

Transició energètica justa a Catalunya: cent reptes en un

09/09/2019
Alfons Pérez

La transició energètica son cent reptes en un, si no més. Comencis per on comencis, ja sigui per la vessant tecnològica, ambiental, social, laboral o financera; les preguntes es multipliquen al primer pas. Si, a més, li afegim el seu caràcter d’urgència, la transició energètica esdevè un repte majúscul que tensiona els ritmes necessaris perquè sigui justa per a totes.

La mobilitat, un factor clau en la transició energètica

08/09/2019
Maria Medina

S’estan duent a terme grans campanyes de desinformació i en contra de les bondats dels vehicles elèctrics amb arguments poc fonamentats (...) mentides i mites que només fan que demonitzar el vehicle elèctric i allargar una necessària transició per abandonar definitivament les energies fòssils

 
Notícies
 

La tercera edició del Germinador Social premia quatre projectes per a la transició energètica i dos més per afrontar la pobresa energètica

08/09/2019

Comunitat Energètica Rural; Impuls de Comunitats Energètiques; Xenergía, Mujeres con Energía; El apagón: ni sed, ni frío, ni oscuridad i Rise – APP por los derechos energéticos, són els projectes premiats al concurs Germinador Social  impulsat per Som Energia i Coop57

El projecte "Procés d’impuls de la transició energètica a Mataró” seleccionat per rebre ajuts europeus
 

08/09/2019

La Generalitat ha seleccionat nou projectes d’ajuntaments i administracions supramunicipals per assolir ajuts europeus amb els quals afavorir l’estalvi energètic, l’ús d’energies renovables i en definitiva el pas a una economia baixa en carboni.

 
 

Tres promocions d’habitatge públic a Barcelona es dotaran d’autoconsum energètic compartit
 

08/09/2019

Tres edificis d’habitatges públics, dotacionals i protegits seran els primers amb instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum compartit de Barcelona. Aquestes instal·lacions de generació d’energia renovable i local fomenten l’estalvi energètic i maximitzen l’aprofitament de l’energia generada.

Vuit empreses participaran a la prova de TransicioEnergetica.cat, projecte impulsat per Som Energia i Som Mobilitat

08/09/2019

Vuit empreses catalanes han estat seleccionades per participar a la prova pilot de Transicioenergetica.cat, el projecte pel qual Som Energia i Som Mobilitat volen ajudar el teixit empresarial a tendir cap a una economia baixa en emissions i energèticament eficient. Les empreses seleccionades rebran una diagnosi, assessorament i propostes de millora.

 
 

Catalunya tindrà una Llei de la Transició Energètica per accelerar el canvi de model energètic del país
 

22/02/2019

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón ha anunciat l’elaboració de la Llei de la Transició Energètica de Catalunya, que servirà per fixar com a norma les estratègies incloses en el document de bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica. i també la creació d’una agència catalana de l’energia, com a instrument de governança i coordinació de totes aquestes actuacions.

Santa Perpètua de Mogoda posa a disposició de la ciutadania un vehicle elèctric de Som Mobilitat durant quinze hores gratuïtes

19/11/2018

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha presentat un nou projecte de promoció de la mobilitat elèctrica compartida obert a la ciutadania. Es tracta d’una acció conjunta amb la cooperativa sense ànim de lucre Som Mobilitat mitjançant la qual la ciutadania perpetuenca i les persones que hi treballen al municipi disposaran de quinze hores d’ús gratuït de conducció d’un cotxe elèctric.

 
Recursos
 

Els passos de la transició energètica

 

El IV Fòrum de Medi Ambient i Món Local va reunir a diversos experts que van definir la transició energètica i els reptes presents i futurs per assolir els objectius plantejats. Tots els ponents van coincidir en la necessitat de passar a l’acció en clau d’urgència i en la necessitat de canviar el model de consum. Cal doncs redefinir les activitats humanes més enllà de les seves fonts d’energia.
 

Guía para el Desarrollo de Instrumentos de Fomento de Comunidades Energéticas Locales

Guia amb els passos a seguir per a la constitució de comunitats energètiques locals i finançament de projectes pilot. Inclou experiències realitzades en els països del nostre entorn i clarifica què s'entén per una Comunitat Local d'Energia, la manera de constituir-la i la forma de finançar projectes pilot a través de les línies de suport de l'IDAE que donin visibilitat social a la creació d'aquestes comunitats.

 
 

Les dades de la transició energètica

Quan parlem de transició energètica són importants les dades, per saber on estem i on volem anar. A Sostenible hem preparat aquesta breu infografia per clarificar les principals dades de generació i consum d'energia a Catalunya, així com els objectius de cara al 2030.

El cotxe elèctric en el dia a dia

Al programa "Tot es mou" de TV3 ens expliquen què és la mobilitat elèctrica.

 
 

Endolla Barcelona, la Xarxa Pública de Punts de Recàrrega de la Ciutat
 

BSM gestiona la xarxa de 503 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics situats a la via pública i als aparcaments municipals de tots els districtes. 

A aquest plànol pots localitzar tots els punts de recàrrega repartits per nombroses estacions a tots els districtes i carrega el teu vehicle per circular sense fums.

Generació d'energia renovable en edificis i espais municipals a Barcelona

Barcelona disposa de més d'1 MWp de potència instal·lada fotovoltaica en edificis i equipaments municipals, que suposen una generació de més de 1.200 MWh, equivalent al consum d’unes 560 llars i un estalvi d’emissions de 463 tCO2eq. En aquest mapa trobaràs on es troben aquests elements de generació, quanta energia generen i l’estalvi en consum energètic i en emissions de CO2 que suposen.

 
 

Valor afegit: De què em serveix un cotxe elèctric ?

 
 

DE QUÈ EM SERVEIX UN COTXE ELÈCTRIC? És cert que no contamina gens? Em quedaré sense bateria cada dos per tres?. Hi haurà una crisi elèctrica el dia que tothom vulgui endollar el cotxe? Set preguntes i set respostes per saber si val la pena comprar-se un cotxe elèctric.

 
Bones Pràctiques
 

Transició energètica als micropobles de Catalunya

 
 

A Catalunya la transició energètica ha començat als micropobles. Alguns pobles i habitants d'aquestes petites comunitats han sigut pioners en l'autoconsum i l'aposta per la sobirania energètica. Auest vídeo de Roger Lleixà per l'Associació de Micropobles de Catalunya mostra algunes iniciatives d'aquest procés.

 
Especials
 

TRANSICIÓ ENERGÈTICA

 
 

Fa uns anys que estem inmersos en una transició energètica que sembla no arribar mai. Sabem que és cabdal transformar la generació i el consum energètic per poder fer front a la crisi global que amenaça la vida al planeta, tal com la coneixem. Però sabem què significa la "transició energètica" exactament? I quins són els impediments i els reptes d'aquesta transició? A Sostenible hem volgut abordar aquest tema i donar veu a aquells que   demanen a la ciutadania empoderar-se i anar a l'arrel d'aquesta transformació que per tenir èxit ha de ser intrapersonal, relacional i socioambiental.
 

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube