Butlletí 359 - ESPECIAL SALUT I CANVI GLOBAL

22-10-2018 al 22-10-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 359 - ESPECIAL SALUT I CANVI GLOBAL

 
  22-10-2018 al 22-10-2018  
 

La salut que ve. Amb aquest especial hem volgut recollir informacions rellevants per aprofundir en els nous reptes per a la salut ambiental a Catalunya i al món.

El canvi climàtic i el sistema econòmic ens obliguen a replantejar estratègies de salut pública. Analitzem quins són els nous reptes, com l'escalfament global, la contaminació atmosfèrica, els impactes del soroll, les malalties transmeses per vectors, etc. I mirem de donar llum sobre mitigació i adaptació per guanyar salut!

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Hicham Achebak: "Les onades de calor són el fenomen meteorològic extrem més mortífer a l’oest i el sud d’Europa"

22/10/2018

 
 

Hicham Achebak és un jove investigador que està esbrinant l'impacte de la calor en la salut. Parlem amb ell per entendre les conseqüències de l'escalfament global en la salut i sobretot saber com es poden establir mecanismes d'adaptació davant l'augment de les onades de calor que ens portarà el canvi climàtic.

 
 

Com podem netejar l’aire que respirem?

22/10/2018

L’aire de Barcelona és dels més insalubres de tot l’estat. Principalment, l’aire de les grans ciutats conté massa òxid de nitrogen. En casos com els de la capital catalana aquest nivell supera el permès per llei. Es tracta de partícules microscòpiques molt perjudicials per a la salut que en un 70% són provocades pels tubs d’escapament dels cotxes. Aquestes partícules agreugen les malalties respiratòries i cardiovasculars. L’ambientòleg i professor d’investigació Xavier Querol indica el camí per aconseguir un aire net a les ciutats

Maria Foraster: “Hi ha una reacció fisiològica al soroll, encara que no en siguem conscients”

22/10/2018

Les evidències científiques situen el soroll com un greu problema de contaminació del que sembla que no en som del tot conscients. Sostenible ha volgut parlar amb Maria Foraster, investigadora de l’ISGlobal sobre aquest problema. Foraster va ser una de les veus expertes convidades a ACUSTICAT. Aquest congrés és un dels referents per trobar solucions a la contaminació acústica, un problema, que com ens diu Maria Foraster pot impactar de forma greu en la salut de nens i adults, i que per tant necessita mesures eficients i ràpides per solucionar-lo.

 
 

“Barcelona té 6.000 cotxes per km2. Respirem aire tòxic a diari”

22/10/2018

Alexandra Farbiarz és sociòloga, coach i comunicòloga ambiental. Olga Margalef és geòloga i investigadora postdoctoral al Centre de Recerca Ecològica i d’Aplicacions Forestals (CREAF). Totes dues són membres de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire. En aquesta entrevista ens expliquen els detalls del projecte d’educació i sensibilització ambiental Enlaira’t, que s'ha desenvolupat a 10 centres de Secundària de Barcelona.

Glòria Carrasco: "Barcelona no és una ciutat saludable"

22/10/2018

La nostra salut depèn de com dissenyem les ciutats. Hem volgut parlar amb Glòria Carrasco, investigadora de ISGlobal, especialitzada en salut pública, per saber què és una ciutat saludable i com podem dissenyar ciutats on les persones pugin viure bé i estar sanes. L'entrevista va tenir lloc en el marc d'una jornada dins el projecte Enlaira't, de la plataforma Qualitat de l'Aire.

 
 

Jordi Sunyer: "No entenc per què ens demanen paciència per acabar amb la contaminació"

22/10/2018

 
 

Jordi Sunyer, és cap del programa de Salut infantil d’ISGlobal. És catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UPF. Internacionalment reconegut per la seva recerca sobre l’impacte de la contaminació de l’aire en la salut respiratòria, cardiovascular i en el desenvolupament neuroconductual en els primers anys de vida de l’infant. El 2014 va guanyar el premi més prestigiós mundialment de medi ambient i recerca en salut, el Premi John Goldsmith.

 
 

Reportatges

 
 

Malalts climàtics, una nova alerta per al futur de la nostra salut

 
 

Cada cop hi ha més morts a Catalunya per malalties respiratòries, més càncers causats per la contaminació atmosfèrica i, fins i tot, més casos de malformacions congènites. Hi arriben virus tropicals com el dengue, el chikungunya i el Zika. Hi apareixen malalties de noms nous com la MERS, la febre Crimea-Congo o la febre de Lassa. El canvi climàtic i la contaminació estan causant indirectament un nou fenomen sanitari: les malalties climàtiques. Catalunya no n'és cap excepció. El futur és incert.

 
 

Èrica Martínez: L'efecte ‘Illa de calor’

 
 

Un mal de moltes ciutats és la calor que acumulen ja que augmenta la taxa de mortalitat, sobretot com a conseqüència de malalties respiratòries i cardiovasculars. Per sort, com exposa la investigadora d'ISGlobal Erica Martínez, l'arquitectura i la planificació urbana poden contribuir a reduir l'efecte "illa de calor".
Aquest vídeo s'integra en el monogràfic "5 claus per a ciutats més saludables".

 
 

Opinions

 
 

Lo esencial es invisible a los ojos
 

22/10/2018
Susana Pascual

Quan els teus pulmons obren els seus alvèols i comences a respirar fum, et fas conscient de com de lluny estem de tenir una qualitat de l’aire satisfactòria i saludable al continu urbà de l’àrea metropolitana de Barcelona. És per aquest motiu que des de 2010 tenim un expedient obert per la superació dels nivells de NO2 recomanats per la Unió Europea.

La perspectiva d'una pediatra sobre el canvi climàtic: dels impactes a l'imperatiu

22/10/2018
Rebecca Pass Philipsborn

Els canvis ambientals provocats pel clima ja estan afectant la salut de les nenes i nens a tot el món. Amb el seu ràpid desenvolupament físic i psicològic, la infància és especialment vulnerable als impactes del medi ambient en la salut. Les generacions que no han contribuït al problema es quedaran amb el llegat d'aquells que han utilitzat els recursos de la terra de manera insostenible, arriscant el futur del nostre planeta i les seves espècies, inclosa la nostra

 
 

Protegir la salut infantil a través del clima global

22/10/2018
Kari Nadeau

En els meus 30 anys com a metge i científica que treballa amb al·lèrgies i asma, he vist que les taxes i la gravetat de les al·lèrgies i l'asma augmenten a un ritme increïble. Durant les últimes dècades, els científics han tractat d'entendre les causes darrere d'aquestes taxes cada vegada majors d'al·lèrgia i asma. Ara ja està molt clar que les alteracions ambientals i els augments en els contaminants de l'aire i l'aigua causats per l'activitat humana són els principals impulsors d'aquests augments.

La salut a l'agenda 2030: una oportunitat per millorar l'accés

22/10/2018
Evangelina Martich

L'Organització Mundial de la Salut estima que al món 400 milions de persones no tenen accés a serveis sanitaris, i que un de cada tres habitants del planeta no té accés als medicaments que necessita. Davant d'aquesta terrible realitat, la nova agenda global 2030 representa una oportunitat única que col·loca la salut com un element transversal i necessari per assolir les altres metes. Com? Universalitzant l'accés a la salut per contrarestar aquestes grans iniquitats.

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube