La perspectiva d'una pediatra sobre el canvi climàtic: dels impactes a l'imperatiu

Professora Assistent de Pediatria de l’Escola de Medicina de Emory University, Emory Global Health Institute
15/10/2018 - 12:33

Els canvis ambientals provocats pel clima ja estan afectant la salut de les nenes i nens a tot el món. Amb el seu ràpid desenvolupament físic i psicològic, la infància és especialment vulnerable als impactes del medi ambient en la salut. També són evidentment molt dependents de les persones que els envolten per protegir-los de les exposicions ambientals. El canvi climàtic pot debilitar o destruir aquest matalàs protector que les comunitats i els cuidadors brinden als nens, el que amplifica els possibles impactes de la contaminació ambiental en els més petits. Per a alguns nens, els impactes ambientals relacionats amb el clima afectaran la seva salut, amb conseqüències negatives duradores en la seva fisiologia i desenvolupament, salut i benestar.

"A causa que el canvi climàtic està augmentant la intensitat de les sequeres i les inundacions i portant al límit els subministraments d'aigua i els sistemes agrícoles, està contribuint a la inseguretat alimentària i es preveu que augmentarà la incidència de malnutrició i morts relacionades amb la desnutrició"

Com a exemple, els pulmons d'un nen no es desenvolupen completament fins a molt després del naixement i en la infància. La combinació de temperatures més càlides i contaminació augmenta el risc de malalties respiratòries com l'asma en els nens i altera el desenvolupament pulmonar, reduint significativament el volum total del pulmó d'un nen. De manera similar, la desnutrició en nadons i nens petits causa canvis fisiològics que poden fer que no assoleixin el seu potencial de desenvolupament fins a l'edat adulta. A causa que el canvi climàtic està augmentant la intensitat de les sequeres i les inundacions i portant al límit els subministraments d'aigua i els sistemes agrícoles, està contribuint a la inseguretat alimentària i es preveu que augmentarà la incidència de malnutrició i morts relacionades amb la desnutrició. La migració forçada i el desplaçament a causa de esdeveniments climàtics extrems relacionats amb el clima i el conflicte ambiental provoquen estrès tòxic amb alteracions associades a la fisiologia que es tornen desadaptatives i afecten els nens per la resta de les seves vides.

"Els canvis relacionats amb el clima respecte a les malalties infeccioses, malalties transmeses per vectors i infeccions emergents afectaran la salut infantil"

Els canvis relacionats amb el clima respecte a les malalties infeccioses, malalties transmeses per vectors i infeccions emergents afectaran la salut infantil. Aquests són només alguns exemples de les profundes repercussions del canvi climàtic en els nens. En un recent Global Health Feature in the journal Pediatrics 1, el Dr. Kevin Chan i jo vam revisar els impactes projectats del canvi climàtic en la salut infantil global. Nosaltres rugim els nostres col·legues pediàtrics a representar els interessos de salut dels nens en les discussions sobre el canvi climàtic. No podem "desfer" les conseqüències per a la salut del canvi climàtic en un nen en particular. Per això, en canvi, hem de treballar per protegir els nens d'aquestes conseqüències amb esforços d'adaptació robustos i, amb urgència, hem d’intensificar les accions per reduir les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle.

"La justícia intergeneracional també és aplicable: les generacions que no han contribuït al problema es quedaran amb el llegat d'aquells que han utilitzat  els recursos de la terra de manera insostenible, arriscant el futur del nostre planeta i les seves espècies, inclosa la nostra"

En les converses climàtiques, sovint utilitzem el concepte de justícia climàtica o social per explicar que els que pateixen i s’enfronten a un major risc de l’escalfament global són els que menys han contribuït a les emissions mundials. La justícia intergeneracional també és aplicable: les generacions que no han contribuït al problema es quedaran amb el llegat d'aquells que han utilitzat  els recursos de la terra de manera insostenible, arriscant el futur del nostre planeta i les seves espècies, inclosa la nostra. Més enllà de les causes tràgiques i prevenibles de la malaltia i la mort a causa del canvi climàtic en un nen en particular, quins són els costos acumulatius de la nostra incapacitat per actuar en els esforços i els mitjans de vida de les futures generacions de nens?

No obstant això, els nens manifesten una fortalesa i resistència increïbles. Per posar-ho en un context de desenvolupament pediàtric, tenen més cèl·lules cerebrals de les que mai tornarem a tindre. Els infants tenen el poder de prestar atenció, conversar al terra, inspirar l'acció dels adults. El missatge de l'impacte del clima sobre la salut dels nens és clar; no es tracta d'una discussió política, sinó d'una decisió sobre el futur del nostre planeta per als nostres fills.

1 Philipsborn, R. i K. Chan. "Canvi climàtic i salut infantil global". Pediatria. 2018; 141 (6): e20173774.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Article

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.

Butlletí