Protegir la salut infantil a través del clima global

Nadeau és una dels principals expertes internacionals en al·lèrgia i asma per a adults i pediàtrics. És la directora del Sean N. Parker Center for Allergy and Asthma Research de la Stanford University
15/10/2018 - 11:14

En els meus 30 anys com a metge i científica que treballa amb al·lèrgies i asma, he vist que les taxes i la gravetat de les al·lèrgies i l'asma augmenten a un ritme increïble. Entre 1997 i 2011, va haver-hi un augment del 50% en l’al·lèrgia als aliments i un augment del 69% en l’al·lèrgia de la pell.1 En els nens d'EE. UU l’al·lèrgia alimentària ara s'estima en 8% 2, dermatitis atòpica en 10,7% 3 i asma en 8,3% 4 . Pel 2025, es preveu que la prevalença d'asma augmenti en un 25% 5 - una alarmant taxa d'augment! Els nadons i els infants són els més vulnerables ja que es desenvolupen i maduren ràpidament. A més dels augments en l'al·lèrgia, també tenen un major risc de malalties cardiovasculars, metabòliques, respiratòries i neurodegeneratives.

"Les alteracions ambientals i els augments en els contaminants de l'aire i l'aigua causats per l'activitat humana són els principals impulsors d'aquests augments"

Durant les últimes dècades, els científics han tractat d'entendre les causes darrere d'aquestes taxes cada vegada majors d'al·lèrgia i asma. Ara ja està molt clar que les alteracions ambientals i els augments en els contaminants de l'aire i l'aigua causats per l'activitat humana són els principals impulsors d'aquests augments. La contaminació de l'aire provinent de les emissions derivades de la indústria i dels vehicles automotors està generant grans canvis en els entorns en què vivim. L'augment de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera ha escalfat substancialment el planeta, causant onades de calor més intenses i prolongades, variabilitat en la temperatura, major contaminació de l'aire, incendis forestals, sequeres i inundacions, tot el que posa en risc la salut de les persones6.

Els contaminants que es troben en el nostre subministrament d'aigua també representen una gran preocupació. En un estudi conjunt recent (Estudi de cohort de naixement de New Hampshire) realitzat pel meu grup i el Centre d'Investigació de Salut Ambiental i Prevenció de Malalties Infantils a Dartmouth, trobem que l'exposició a nivells relativament baixos d'arsènic i cadmi (contaminants ambientals en l'aigua potable) pot contribuir a una disminució de la funció immune observada més endavant en la infància.

El fum dels incendis forestals conté diòxid de carboni, vapor d'aigua, monòxid de carboni, partícules, hidrocarburs complexos, òxids de nitrogen, minerals traça i diversos altres compostos tòxics i cancerígens. Califòrnia ha vist augmentar els incendis forestals. 2017 va ser el pitjor any de foc registrat a Califòrnia amb incendis forestals extrems al sud (comtats de Ventura i Santa Bàrbara) i el nord de Califòrnia (Santa Rosa), tots dos ubicats a interfícies urbanes-silvestres. No hi ha una distància segura d'un incendi forestal. El fum de l'incendi forestal de CA al sud de Califòrnia es va detectar en 1.000 milles de distància. En un estudi que investiga els efectes en la salut d'un incendi 2008 de Califòrnia, es va descobrir que el risc d'exacerbació d'asma segons el que determina l'augment de les visites al departament d'emergència estava associat amb la presència d'un incendi forestal, i la presència de partícules de diàmetre 2.5 micres i menor 7 .

"La contaminació de l'aire relacionada amb el trànsit és alta prop de les carreteres i inclou hidrocarburs aromàtics policíclics, material particulat, diòxid de nitrogen i ozó. Els nens que viuen a prop de les carreteres són susceptibles a l'asma"

Respecte al transit, cal subratllar que la contaminació de l'aire relacionada amb el trànsit és alta prop de les carreteres i inclou hidrocarburs aromàtics policíclics, material particulat, diòxid de nitrogen i ozó. Els nens que viuen a prop de les carreteres són susceptibles a l'asma.

No hi ha res més estimat per a mi que la salut i el benestar dels nostres fills. Com a directora del Centre per a l'Al·lèrgia i l'Asma de Sean N. Parker a la Universitat de Stanford, em comprometo a treballar per aconseguir un entorn més saludable i protegir la salut dels infants i us demano que cadascú de vosaltres també ho faci.

La tasca que tenim per davant és enorme i hi ha molt en joc. Necessitem un esforç enorme i concentrat de tots i cadascú de nosaltres per crear el futur saludable que visualitzem per als nostres fills. Hi ha milers de formes, grans i petites, d’ajudar en la nostra lluita per un medi ambient més saludable. Els demano a tots els que assisteixen a la Cimera d'Acció Global que s'eduquin sobre les formes en què poden prendre mesures per a una vida sostenible. Aquest és una crida a l'acció. El moment d'actuar és ara.

*Article publicat a la web de Global Action Summit, cimera celebrada a San Francisco del 12 al 14 de setembre


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Article

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.

Butlletí