maig 2019

Notícia

L’Ajuntament de Gavà ha organitzat activitats per als dies 31 de maig i 2 de juny. L’objectiu de la celebració d’aquesta setmana a tot Europa és conscienciar sobre l’excessiu i ineficient consum d’energia actual i d’alertar sobre les seves conseqüències i presentant alternatives per estalviar energia i diners. 

Notícia

S'espera que durant la primera quinzena de juny hagi sortit també el segon poll. Les àguiles calçades són una espècie protegida que compta amb una quinzena de parelles estables al Parc Natural dels Ports. Les poblacions de depredadors són un bon indicador de l'estat de conservació d'un espai natural. 

Notícia

El Jurat ha distingit la iniciativa del parc en la conservació del patrimoni arquitectònic dins d’aquest àmbit, que ha culminat amb la publicació de la Guia per intervenir en el patrimoni arquitectònic del Parc Natural dels Ports: Manual de bones pràctiques.

Notícia

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) posarà a disposició de la indústria 50 milions d’euros per a inversions en matèria d’estalvi i eficiència energètica i 8 milions per a impulsar la mobilitat elèctrica mitjançant l’adquisició de vehicles d’energies alternatives. Addicionalment s’està treballant en una línia d’impuls al finançament de projectes relacionats amb la transició energètica, dotada amb 8,3 milions.

Notícia

Els ciutadans ja poden sol·licitar les ajudes, que formen part del Pla MOVES. L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és avançar en la descarbonització del sector del transport, que a Catalunya és el principal consumidor d’energia final, i s’alinea amb la l’anunci d’emergència climàtica declarada pel Govern de Catalunya.

Notícia
Foto: Mosquito Alert

Foto: Mosquito Alert

El conveni entre l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i Mosquito Alert s'amplia aquest 2019. Uns 400 alumnes de 7 instituts barcelonins buscaran zones on el mosquit tigre pot criar i multiplicar-se al voltant dels seus edificis. L'objectiu és crear mapes que l'ASPB utilitzi per millorar els seus tractaments i eradicar els mosquits de les zones escolars.

Notícia

Apunten que la falta de pluges durant l'hivern explicaria el descens. Menys pluja significa menys aportació de sediments a les costes catalanes, en especial del Llobregat. Menys sediments implica que hi ha menys algues, la qual cosa fa que el krill tampoc proliferi. I les balenes, com el rorqual, s'alimenten de krill. Com que no en troben, marxen a altres punts del Mediterrani a la recerca de menjar.

Notícia

Del 29 de maig al 2 de juny es podrà visitar al Passeig Joan de Borbó l’anticontenidor, un contenidor industrial on no s’hi llencen els objectes que fan nosa, sinó on es recuperen per tornar a ser útils. A dins, hi haurà una exposició amb tota mena d’objectes que podem trobar a les llars i que, mitjançant petits retocs, han estat recuperats abans d’esdevenir un residu.

Notícia

La FENOCAT és la resposta del Servei Meteorològic de Catalunya a la necessitat de disposar d’observacions fenològiques sistemàtiques arreu del territori per a l' estudis de monitoratge i impacte del canvi climàtic sobre la biodiversitat. La fenologia és la branca de l’ecologia que descriu i estudia les relacions entre els factors climàtics i les manifestacions estacionals o periòdiques de les espècies (floració de les plantes, migració dels ocells, etc.).

Notícia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic. La conclusió  és que les polítiques de creixement verd no tenen suport empíric. De fet, l'evidència dóna lloc a noves preguntes sobre la legitimitat dels esforços del Banc Mundial i l'OCDE per promoure el creixement verd com una sortida d'emergència ecològica.