Detecten peixos mai vistos a la Mediterrània

Font: EFE

28/05/2019 - 08:00
Peix globus  Pixabay

Peix globus Pixabay

Els pescadors que pesquen a la Mediterrània han començat a detectar peixos mai vistos a la zona, com a espècies tropicals, una demostració que el canvi climàtic està provocant invasions biològiques.

Així ho conclou una investigació europea que ha entrevistat 500 pescadors artesanals de nou països per documentar els canvis a gran escala a les poblacions de peixos deguts a l'escalfament i a l'arribada d'espècies invasores.

En l'estudi, que publica la revista 'Global Change Biology', han participat 22 grups d'investigació, entre ells científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona.

L'estudi s'ha fet en el marc del projecte europeu MPA-Adapt, que està coordinat per Joaquim Garrabou, investigador de l'ICM-CSIC, i en el qual participen institucions com la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació) .

Amb les aportacions dels pescadors veterans de diferents regions de la Mediterrània, els científics han fet reconstruccions precises dels canvis recents en la distribució de fins a 75 espècies.

Així, per exemple, han pogut seguir el desplaçament d'alguns peixos natius de la Mediterrània que s'han expandit cap al nord a causa de l'escalfament, com el carnívor peix blau (tallahams), la barracuda (Sphyraena viridensis) o el làbrid Sparisoma cretense.

De l'entrevistes també han pogut obtenir dades sobre espècies tropicals que han creuat al canal de Suez i han entrat a la Mediterrània, on estan causant impactes ecològics i socioeconòmics molt greus, com el peix conill (Siganus luridus i S.rivulatus); el lagocephalus sceleratus, una espècie de peix globus extremadament verinós; i el peix escorpí Pterois milers.

Encara que han entrevistat a pescadors espanyols, Garrabou ha explicat que "moltes de les observacions són comuns al que s'ha vist a la costa espanyola, perquè canvis en la distribució de zones fredes, com al mar Egeu o al Adriàtic, també es estan veient en les aigües fredes del Golf de Lleó ".

Segons Garrabou, el canvi climàtic i l'activitat humana "són dues de les causes de la redistribució de les espècies vives en el planeta i els efectes dels patrons de distribució ja són visibles a tota la costa mediterrània".

El treball presenta el resultat de les anàlisis realitzades a partir d'entrevistes a uns 500 pescadors artesanals de 9 països mediterranis, que coneixen bé les seves zones. La suma de totes les hores de treball d'aquests pescadors entrevistats equivalen a més de 15000 hores d'observació. Imatge: ISPRA


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

La qualitat de l’aigua del riu ha estat un dels aspectes que ha tingut una recuperació més ràpida de manera que la contaminació ha pràcticament desaparegut del riu. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, explica que l’ACA amplia el seu pla de xoc per la contaminació que s’ha detectat en els pous d’aigua subterrània d’ús industrial.

Notícia

El passat 8 i 9 de febrer, el municipi de Deltebre ha celebrat dues sessions matinals de neteja de les platges del municipi. En total, han estat més de 500 les persones que de manera desinteressada han participat i han permès recollir al voltant de 300 sacs (3.000kg) amb residus de les platges com a conseqüència del pas del temporal Glòria per Deltebre.

Article

Salou ha encarregat una anàlisi i diagnosi a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que avalua l’activitat i dinàmica de les seves platges a causa dels efectes del canvi climàtic, i, d’aquesta forma, poder dur a terme accions de regeneració i estabilització.

Butlletí