Torna la R-festa: tallers de reparació, botigues de segona mà i mercats d'intercanvi

El principal missatge d'aquesta iniciativa és que un objecte nou no té perquè ser millor que un objecte vell
Redacció
28/09/2009 - 00:00

El proper 4 d'octubre, de 10 a 14 hores, al costat del mercat de Sant Antoni de Barcelona (al carrer Comte Borrell, entre Manso i Parlament), tindrà lloc la segona edició de la R-festa, un acte festiu dedicat a difondre els tallers de reparació, les botigues de segona mà i els mercats d'intercanvi.

En aquesta segona edició de la R-festa, s'hi podran trobar tallers per als més menuts on podran fer joguines i instruments musicals amb material reutilitzat. A més, hi haurà una mostra de comerços de l'àmbit de la reparació i la segona mà, una cercavila molt original, un mercat d'intercanvi que compta amb la col·laboració de Xarxantoni i un concert amb l'Orquestra Fireluche, que fa música amb tot tipus de material reciclat. I per als més grans, tallers de reparació de bicicletes, fusteria i electricitat organitzats pel Reparat Millor que nou

"Es tracta d'una jornada per difondre la filosofia d'evitar l'usar i llençar", explica l'Àlex Piñol des de l'Espai Metropolità de Prevenció de Residus de l'AMB. De fet, des del setembre de 2006, l'Entitat de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) porta a terme la campanya Millor que nou, 100% vell, amb la finalitat d'allargar la vida dels objectes i així reduir el volum de residus generats. El principal missatge és que un objecte nou no té perquè ser millor que un objecte vell. I per això, la campanya promou les reparacions d'objectes, la compravenda de segona mà i els mercats d'intercanvi per tal que els objectes tinguin un nou ús.

Un fenomen que no para de créixer
La primera R-festa es va fer l'any passat, i la bona acollida que va tenir ha provocat aquesta segona edició. Però la organització de fires de segona mà i mercats d'intercanvi no és un fenomen aïllat: "cada cop n'hi ha més", assegura Piñol, "alguns fins i tot organitzats pels propis ajuntaments". L'ajuntament de Castellbisbal, per exemple, ha creat un espai virtual dins la web del municipi per facilitar que els seus ciutadans puguin compartir qualsevol tipus d'objecte o servei. A Cornellà, l'ajuntament celebra quatre mercats d'intercanvi l'any, els mateixos que Sitges o Girona; el Mercat del Trasto a Badalona està plenament consolidat...

"No sé si és per gust o per necessitat, però potser ara la gent té menys poder adquisitiu i s'ho pensa dos cops abans de llençar un aparell simplement perquè s'ha espatllat", comenta Piñol. A més a més, cada cop és més popular l'intercanvi de coneixements, una pràctica semblant a la dels bancs del temps on la gent s'ensenya mútuament a fer o reparar coses.

Per a més informació, al telèfon 935 069 566, al correu millorquenou@amb.cat o al bloc millorquenou.blogspot.com.

AdjuntMida
Image icon rfesta.jpg32.32 KB

Relacionats

Article

 

Comença l’Assemblea Ciutadana pel Clima, un procés deliberatiu que té com a objectiu conèixer de primera mà les reflexions i necessitats de la ciutadania de Barcelona i elaborar un recull de recomanacions i iniciatives per abordar la crisi climàtica en les polítiques públiques.

Article

Tots el serveis de gestió de residus ara es poden trobar a l’abast de la mà gràcies a la nova APP que s’ha incorporat dins “Palafrugell al mòbil”. Aquesta nova proposta tecnològica suposa una oportunitat pels ciutadans i ciutadanes de Palafrugell per tal de conèixer d’una forma fàcil i còmode tot el que té a veure amb la gestió dels residus, així com la informació referent a tots els serveis.

Article

Com a operador implicat en la lluita contra l’emergència climàtica i per al desenvolupament sostenible, TMB està avançant cap a una flota de bus de zero emissions incorporant més vehicles 100% elèctrics, d’hidrogen i explorant altres energies netes com l’ús del biometà.

Butlletí