Santa Bàrbara i Can Bruguera, a Sitges, potencien la seva biodiversitat amb caixes niu i refugis

Font: Ajuntament de Sitges

31/01/2021 - 17:49

L’objectiu és afavorir que els ocells insectívors i els ratpenats facin el control natural dels insectes i plagues que hi pugui haver a la zona.

L’espai vora el Parc de Santa Bàrbara i el Bosc de Can Bruguera ha rebut, aquest divendres passat, la instal·lació de 40 caixes niu per a ocells i dos refugis amb 4 caixes de fusta per a ratpenats. L’objectiu d’aquesta actuació és que ocells insectívors hi puguin nidificar i que espècies de ratpenats també hi trobin un aixopluc, per tal que facin de reguladors naturals dels insectes de la zona, així com de plagues que hi pugui haver, com la processionària.

Aquesta és una acció que s’ha desenvolupat d’acord amb el Consell Municipal de Medi Ambient i després de l’estudi mediambiental de la zona encarregat per la promotora de la urbanització, que va assenyalar que l’entorn natural es podria regular a través d’una potenciació de la biodiversitat. La mateixa promotora ha finançat els materials, ja que aquesta urbanització encara no està recepcionada per l’Ajuntament.

L’associació naturalista Galanthus ha adquirit el material necessari i aquest divendres voluntaris de l’entitat Biodiversitat Sitges (i amb la supervisió de tècnics de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sitges) van instal·lar aquests instruments en diferents punts del parc de Santa Bàrbara i el Bosc de Can Bruguera. A partir d’ara, Biodiversitat Sitges i el mateix Ajuntament faran el seguiment dels ocells que s’hi puguin instal·lar i que el material faci correctament la funció de potenciar la varietat ecològica del seu entorn.

De cara a facilitar la vida i reproducció de diverses espècies d’ocells, s’ha optat per col·locar 17 caixes niu de fusta amb entrada de 32 mil·límetres, 17 més amb entrada de 27 mil·límetres i 6 d’específiques per a raspinells. De cara a afavorir els quiròpters (ratpenats), s’han triat 4 caixes de fusta repartides en dues colònies diferents.

El regidor d’Espais Naturals Eduard Terrado, considera que “es tracta de potenciar un ecosistema de major qualitat ambiental  per a Santa Bàrbara i el Bosc de Can Bruguera, on els mateixos ocells i ratpenats siguin els reguladors dels insectes d’aquest espai natural” i afegeix que “és important la col·laboració ciutadana i que ningú toqui ni molesti aquestes caixes niu”. A més, Terrado valora que “des de l’Ajuntament hem col·laborat fent la supervisió tècnica de l’operatiu, però sobretot hem estat al costat d’entitats naturalistes que treballen per protegir i recuperar la nostre entorn i el medi ambient, entitats com Biodiversitat Sitges o Galanthus”.


 

Categories: 

Relacionats

Article


L’Espai Natural del Remolar-Filipines, a Viladecans, va estrenar el seu centre d’informació renovat i ho va fer coincidir amb la celebració del Dia Mundial dels Ocells, diumenge, 2 d’octubre.

Article

Els municipis de costa representen només el 3% del territori, però suporten el 43% de la població catalana i 10 milions de turistes cada any. Això representa un model d’ocupació intensiva i estacional amb greus conseqüències sobre el funcionament ecosistèmic dels hàbitats litorals i sobre la seva biodiversitat. La investigadora de la UdG Àgata Colomer, coordinadora del projecte LIFE Pletera, explica el procés de desmantellament i renaturalització d’una urbanització sense edificar al municipi de Torroella de Montgrí, dins del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

Article

Com sabem que l'estat de la natura a Catalunya no és prou bo? Aquest vídeo posa en valor el paper de la ciència ciutadana en l'obtenció d'informació sobre l'estat de la natura i la necessitat d'elaborar indicadors a partir d'aquesta informació que permetin interpretar-la de manera fonamentada.

Butlletí