El Govern espanyol subvencionarà amb 6.000 euros la compra de vehicles elèctrics

Redacció
08/05/2011 - 00:00
El Govern espanyol subvencionarà fins amb un màxim de 6.000 euros -el 25% del preu de venda abans d'impostos- la compra d'un vehicle elèctric, segons el reial decret aprovat aquest 6 de maig pel Consell de Ministres, que destinarà un total de 72 milions d' euros a aquestes ajudes.
El vicepresident primer del Govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha indicat que el pla preveu ajudes durant 2011 per la compra de tot tipus de vehicles elèctrics, i que té per objecte incentivar la demanda.

Les sol·licituds seran ateses per rigorós ordre de presentació en el sistema telemàtic de gestió fins al 30 de novembre d'aquest any. Per a vehicles més grans, com autobusos, autocars o furgons, les subvencions també suposaran el 25% del preu brut d'adquisició, de manera que el màxim ascendirà fins als 15.000 o 30.000 euros, en funció del tipus de vehicle i la seva autonomia.

Així mateix, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rubalcaba ha explicat que el decret planteja també un nou sistema de tarifes elèctriques- amb una nova tarifa supervall- per facilitar la recàrrega d'aquests vehicles, per tal que l'energia elèctrica sigui més barata a la nit, entre la 01.00 i les 07.00 hores.

Tant els consumidors que adquireixen l'electricitat en el mercat lliure, com els acollits a la tarifa d'últim recurs (TUR), podran accedir a aquesta nova tarifa reduïda, "un factor significatiu" per reduir la despesa energètica de l'ús del vehicle elèctric respecte al tradicional de combustió interna, segons opina l'Executiu.

El Reial decret aprovat regula la concessió directa de subvencions dins del marc del Pla d'Acció 2010-2012 del Pla Integral d'Impuls al Vehicle Elèctric a Espanya 2010-2014.

250.000 vehicles elèctrics el 2014
Una altra de les mesures que inclou el Reial decret és la creació de la figura del gestor de càrrega, que serà responsable de promoure la compra agrupada d'electricitat i permetre així la revenda d'electricitat per a la recàrrega de vehicles.

Aquesta acció està destinada a impulsar la instal·lació de punts de recàrrega en espais públics com aparcaments o centres comercials.

Segons va reconèixer la setmana passada el director general d'Indústria, Jesús Candil, la introducció d'aquest tipus d'automòbils serà "progressiva" i "al principi lenta", encara que posteriorment es produirà "un moment d'acceleració en la fabricació" per al qual la indústria espanyola ha de "estar en les millors condicions de sortida".

Segons les previsions del Ministeri d'Indústria, aquest incipient parc mòbil es desenvoluparà en els propers anys fins a comptar amb 250.000 automòbils el 2014.

El representant del Ministeri d'Indústria va remarcar que aquesta estratègia a llarg termini del Govern permetrà disminuir la dependència energètica del petroli i primar el consum d'energies renovables, especialment en un país com Espanya, el segon productor d'automòbils d'Europa i una potència en la generació d'energia solar i eòlica.

 

Relacionats

Article

El títol premia les construccions que mantenen un compromís amb la sostenibilitat, mitjançant l’eficiència energètica i el baix impacte ambiental. Leed és l'acrònim en anglès de Lideratge en Energia i Disseny Ambiental, és el reconeixement que es dóna, des de l’US Green Building Council, a aquells edificis que s’adapten al disseny sostenible i a l’eficiència energètica. En el cas del Camp del Ferro, s'ha rebut en la categoria més alta, Leed Gold.

Article

El programa “Comerç verd” qualificarà els mercats municipals que ofereixen aliments locals, de petits productors, ecològics, de pagès i de llotja per incentivar el consum de productes de proximitat. De moment s’hi han adherit sis mercats: Concepció, Llibertat, Sarrià, Ninot, Sants i Horta, i al setembre s’hi afegiran la resta dels 39 mercats alimentaris de la ciutat. Aquest projecte pilot és un dels programes principals de Barcelona com a capital de l’alimentació sostenible.

Article

Actualment, Barcelona compta amb 113 espais de subministrament elèctric amb 896 punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Una nova regulació municipal, pionera a l'Estat, te l'objectiu de multiplicar per sis aquests espais en els pròxims deu anys per promoure una mobilitat més sostenible i menys contaminant. Per fer-ho possible, s'ubicaran diferents instal·lacions per la recàrrega o intercanvi de bateries elèctriques en aparcaments en calçada i soterrats, centres comercials, benzineres, tallers o concessionaris d'automòbils.

Butlletí