Ajuts per a la instal·lació de panells fotovoltaics als edificis residencials de Barcelona

30/05/2022 - 13:43

La iniciativa Moment Solar Barcelona ajudarà els veïns i veïnes que vulguin instal·lar panells fotovoltaics al seu habitatge. Una unitat familiar que aposti per l’autoconsum pot reduir la factura de la llum fins al 25%, uns 200 euros d’estalvi anual.

Un dels objectius de Moment Solar és aconseguir que unes dues mil famílies se sumin a la iniciativa aquest 2022. Això suposaria que unes cent comunitats de veïns i veïnes puguin tenir la capacitat de generar la seva pròpia electricitat a partir del sol utilitzant tecnologia fotovoltaica. Per aconseguir-ho, l’Agència de l’Energia de Barcelona, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona han signat un conveni per fer augmentar l’interès d’aquesta tecnologia i convèncer i acompanyar les comunitats de veïns i veïnes durant tot el procés. 

A través d’un treball de porta a porta en un centenar de comunitats de veïns i veïnes d’habitatges de propietat, un grup de promotors explicaran la iniciativa als presidents i presidentes de comunitats i, si hi ha interès, s’oferirà la possibilitat de fer una trobada explicativa per a la comunitat acompanyats del Gremi d’Instal·ladors. Per tal de d’executar el projecte, cal una majoria simple en una votació a la comunitat i assegurar que la coberta està en bon estat des d’un punt de vista funcional i estructural.

b

Un cop la comunitat hagi signat el contracte, serà l’instal·lador que la comunitat esculli el que gestionarà els permisos necessaris, tramitarà els possibles ajuts que existeixin, farà l’execució de la instal·lació, la legalitzarà, la gestionarà i, si així s’acorda, la mantindrà.

 

Estalvi i reducció de l’impacte ambiental

A més de l’estalvi que suposa l’autoconsum compartit amb una instal·lació comunitària, als veïns i veïnes que s’adhereixin a la iniciativa se’ls descomptarà el 50% de l’IBI durant els tres primers anys posteriors a la inversió, i se’ls bonificarà el 95% del cost total de la llicència d’obres. Així mateix, disposaran de l’acompanyament necessari per accedir a totes les subvencions disponibles per tal que el cost de la instal·lació es pugui amortitzar en un termini de dos a tres anys.

L’Agència de l’Energia de Barcelona impulsarà també una campanya comunicativa i posarà en funcionament un equip d’informadors per explicar el projecte i fer efectiva la realització de les instal·lacions. El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona ajudarà a arribar a les comunitats de veïns i veïnes, i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona assegurarà instal·lacions professionals que compleixin tots els requeriments tècnics i de legalització a un cost raonable.

La signatura d’aquest acord s’emmarca en l’impuls de mesures específiques de la Declaració d’emergència climàtica del 15 de gener de 2020, que planteja com un dels objectius a assolir disposar de 10 MWp de generació d’energies renovables en cobertes d’edificis de petit terciari i residencial l’any 2025. L’opció dona independència davant dels canvis de preu del subministrament, redueix l’impacte ambiental, afavoreix la transició energètica i ajuda a lluitar contra el canvi climàtic.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Barcelona Energia apel·la a la lluita contra el canvi climàtic amb l’ús d’energia renovable.

La comercialitzadora pública d’energia 100% renovable de l’àrea metropolitana de Barcelona llança una nova comunicació centrada a conscienciar sobre la necessitat de revertir els efectes de l’escalfament global.

Article

OnEarth és una aplicació de realitat mixta, desenvolupada per quatre estudiants de Batxillerat del Col·legi Padre Damián de Barcelona, que pretén desafiar els usuaris a prendre accions concretes per reduir la seva petjada de carboni i protegir el medi ambient.

Butlletí