3.600 milions d'euros per eficiència i renovables. Acte de reconeixement al Programa ELENA!

Redacció
23/03/2015

108 projectes d'energies renovables i eficiència, amb una inversió de gairebé 96 milions d'euros, a l'àmbit de la Diputació de Barcelona. Aquesta és una de les millors dades per entendre la magnitud del projecte ELENA, que va finalitzar el passat més de juny, després de 4 anys. Durant el III Fòrum de Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona, aquest 10 i 11 de març al Recinte Modernista Sant Pau, es va voler retre un petit homenatge, per ‘ser agraits', com va dir Joan Puigdollers, president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, amb tot el que ha significat aquest programa de finançament europeu.

ELENA va ser iniciativa dels tècnics del Banc Europeu d'Inversions (EIB). En paraules de Joan Alario, director associat i cap de la Divisió Eficiència Energètica i Renovables d'aquesta entitat: ‘la Comissió europea va creure en nosaltres, i van trobar ens pioners que van creure en el projecte, com la Diputació de Barcelona'

El resultat és impressionant, assegura: ‘63 milions d'euros en subvencions, i hem mobilitzat més de 3.600 milions d'euros a tot Europa, amb empreses de serveis energètics i altres operacions de col·laboració pública i privada'.

Pioners a Europa
Pel que fa al projecte ELENA a la Diputació de Barcelona, ha aconseguit mobilitzar prop de 100 milions d'euros amb molt poca subvenció, gràcies a la col·laboració privada. Segons Joan Alario, la Diputació de Barcelona ha sigut pionera a Europa, en aquest primer gran programa de racionalització de l'energia local i l'eficiència.

Alario, ha subratllat en aquest acte d'homenatge que aquesta ha estat una primera etapa, i que ja s'està treballant per aconseguir una segona fase. El context conjuntural és dur, ha assegurat, és un programa que necessita el lideratge de la diputació i els ajuntaments per arribar a resultats adequats.

Respecte als resultats, el projecte ELENA ha deixat aquestes dades:

  • 289 peticions de 142 ens locals.
  • Més de 2 milions d'€ en 204 contractes de suport tècnic pels Ajuntaments
  • 108 projectes realitzats que han generat una inversió de gairebé 96 milions d'€
  • 77 municipis, amb una població de més de 17 milions de persones.
  • La inversió generada ha multiplicat per 48 la despesa feta en el suport tècnic i jurídic
  • 52,3 GWh anuals estalviats
  • 21.593,8 TnCO2 no emeses
  • 9,8 GWh produïts amb energies renovables (principalment amb biomassa)
  • 63 conferències i 22 formacions on s'ha explicat el Programa ELENA
  • 134 notícies publicades al butlletí de Medi Ambient i 13 articles publicats a revistes especialitzades
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Reus ha aprovat el «Projecte de carril bici de convivència al centre urbà», una proposta fruit del treball de la Comissió d’Entorn Urbà post Covid19, i que dona continuïtat a la promoció d'una mobilitat sostenible, saludable, eficient i segura que preveu el Pla d'Acció Municipal.

Article

L’objectiu és millorar el comportament energètic i l’impacte ambiental de l’edifici municipal de nou plantes del carrer de Josep Prats. Amb el pla de reformes que es durà a terme a les instal·lacions, s’hi aconseguirà un estalvi energètic del 60%. El projecte, de 2,65 milions d’euros, està finançat per l’Ajuntament de L’Hospitalet, la Diputació de Barcelona i el FEDER de la Unió Europea.     

Article

L'Ajuntament de Reus consolida la seva aposta per l'energia verda i incrementarà en un 33% el pressupost d'inversions destinat a projectes municipals d'autoconsum amb energia solar fotovoltaica. Als 300.000 euros previstos inicialment, la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient hi suma 100.000 més i arriba als 400.000 euros d'inversió per finançar nous projectes. L'aposta del consistori per les energies renovables permet, actualment, obtenir l'energia no contaminant equivalent a consum d'un centenar de llars a partir de les 7 plaques fotovoltaiques ubicades en diferents equipaments de la ciutat.

Butlletí