3.600 milions d'euros per eficiència i renovables. Acte de reconeixement al Programa ELENA!

Redacció
23/03/2015

108 projectes d'energies renovables i eficiència, amb una inversió de gairebé 96 milions d'euros, a l'àmbit de la Diputació de Barcelona. Aquesta és una de les millors dades per entendre la magnitud del projecte ELENA, que va finalitzar el passat més de juny, després de 4 anys. Durant el III Fòrum de Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona, aquest 10 i 11 de març al Recinte Modernista Sant Pau, es va voler retre un petit homenatge, per ‘ser agraits', com va dir Joan Puigdollers, president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, amb tot el que ha significat aquest programa de finançament europeu.

ELENA va ser iniciativa dels tècnics del Banc Europeu d'Inversions (EIB). En paraules de Joan Alario, director associat i cap de la Divisió Eficiència Energètica i Renovables d'aquesta entitat: ‘la Comissió europea va creure en nosaltres, i van trobar ens pioners que van creure en el projecte, com la Diputació de Barcelona'

El resultat és impressionant, assegura: ‘63 milions d'euros en subvencions, i hem mobilitzat més de 3.600 milions d'euros a tot Europa, amb empreses de serveis energètics i altres operacions de col·laboració pública i privada'.

Pioners a Europa
Pel que fa al projecte ELENA a la Diputació de Barcelona, ha aconseguit mobilitzar prop de 100 milions d'euros amb molt poca subvenció, gràcies a la col·laboració privada. Segons Joan Alario, la Diputació de Barcelona ha sigut pionera a Europa, en aquest primer gran programa de racionalització de l'energia local i l'eficiència.

Alario, ha subratllat en aquest acte d'homenatge que aquesta ha estat una primera etapa, i que ja s'està treballant per aconseguir una segona fase. El context conjuntural és dur, ha assegurat, és un programa que necessita el lideratge de la diputació i els ajuntaments per arribar a resultats adequats.

Respecte als resultats, el projecte ELENA ha deixat aquestes dades:

  • 289 peticions de 142 ens locals.
  • Més de 2 milions d'€ en 204 contractes de suport tècnic pels Ajuntaments
  • 108 projectes realitzats que han generat una inversió de gairebé 96 milions d'€
  • 77 municipis, amb una població de més de 17 milions de persones.
  • La inversió generada ha multiplicat per 48 la despesa feta en el suport tècnic i jurídic
  • 52,3 GWh anuals estalviats
  • 21.593,8 TnCO2 no emeses
  • 9,8 GWh produïts amb energies renovables (principalment amb biomassa)
  • 63 conferències i 22 formacions on s'ha explicat el Programa ELENA
  • 134 notícies publicades al butlletí de Medi Ambient i 13 articles publicats a revistes especialitzades
Etiquetes: 

Relacionats

Article

A iniciativa d'un grup de mares i pares de diferents escoles de Barcelona, i conjuntament amb la plataforma veïnal Eixample Respira, s’ha iniciat una campanya "Carta de les Escoles de Barcelona per un aire net" per exigir la implantació real d’un pla per a revertir la situació de contaminació a la ciutat de Barcelona, amb especial èmfasi en els entorns dels centres educatius.

Article

Un total de 110 alumnes de 1r Cicle d’ESO han trepitjat durant aquesta setmana les dues “Habitacions” dels Mals Fums instal·lades al Parc Central del Vallès a Sabadell, amb una valoració positiva per part de docents i alumnat.

Article

Un total de 13 escoles de la ciutat participen en aquesta experiència educativa integral entorn de l’estalvi i l’eficiència energètica

Butlletí