L'Hospitalet eco-rehabilita dos edificis públics emblemàtics

Sostenible.cat
27/09/2010
La rehabilitació d'edificis d'alt valor patrimonial i la incorporació de noves fonts energètiques renovables poden anar de la mà, i així s'ha demostrat recentment en dues actuacions al centre històric de l'Hospitalet de Llobregat: l'Harmonia i Can Riera. L'aprofitament de l'energia geotèrmica i altres mesures d'eficiència energètica li han valgut a la ciutat un dels premis a les millors iniciatives locals de medi ambient atorgats per la Diputació de Barcelona. En aquest reportatge les expliquem en detall.

Nous usos per a dos edificis emblemàtics

L'edifici de l'Harmonia, declarat bé cultural d'interès nacional i d'especial protecció arqueològica, data del segle XVI. Després d'haver albergat diversos organismes de la ciutat, actualment és l'Espai d'Art municipal. Can Riera, que encara està en fase de rehabilitació -s'espera obrir-lo al públic després de l'estiu-, acollirà el nou Centre de la Memòria Democràtica de l'Hospitalet de Llobregat. Equipaments culturals amb usos públics, doncs, amb necessitat de climatització per garantir la temperatura idònia per als usuaris. I el repte d'aconseguir-la amb la mínima despesa d'energia externa.

Energia de baix terra
Amb aquest plantejament, l'arquitecte Sergi Lopez-Grado, encarregat de la rehabilitació de l'Harmonia, va valorar diverses opcions, incloent-hi la instal·lació d'una pèrgola solar al pati de l'edifici. Però finalment es va optar per una opció efectiva i de poc impacte sobre l'espai: l'energia geotèrmica. La que surt de terra, per donar calor o fred, en funció de l'època de l'any.

Des del pati de l'edifici, es van instal·lar deu sondes que arriben a una profunditat de cent metres sota terra. Aquests tubs, plens d'aigua amb anticongelant, formen un circuit tancat que va des de baix terra a l'interior de l'edifici, i torna a baixar. D'aquesta manera, el líquid arriba a la superfície a una temperatura constant de 18 graus, sigui estiu o hivern.

Els tubs passen aleshores per unes bombes de calor elèctriques que adapten aquesta temperatura a la requerida en cada moment (26 a l'estiu, 21 a l'hivern), i la bescanvien a un sistema d'aire que és el que acaba climatitzant l'edifici. És a dir, l'energia geotèrmica i l'elèctrica són en aquest cas complementàries, però el fet que l'aigua arribi ja a 18 graus minimitza en gran mesura l'esforç per pujar-la o baixar-la de temperatura. Amb l'avantatge de què l'energia del subsòl és clarament d'origen local, inesgotable i neta. A més, la sala geotèrmica on s'ubiquen les bombes i bescanviadors de calor ocupa un lloc reduït i no emet cap contaminació acústica.

L'experiència ha estat tan positiva que ara s'ha aplicat també a la rehabilitació de l'edifici de Can Riera, a càrrec de l'arquitecte Sergi López Lázaro. En tots dos casos, a més, s'han instal·lat sistemes de telegestió a temps real, de manera que la temperatura dels edificis es regula de manera centralitzada, per tal d'aconseguir la màxima eficiència.

L'Harmonia, energia atmosfèrica
A més de l'ús d'energia geotèrmica, l'Harmonia incorpora diverses mesures de climatització i ventilació. Per una banda, mitjançant el sistema de free-cooling que ha permès connectar els conductes de renovació de l'aire de l'edifici amb l'exterior. D'aquesta manera, quan la temperatura de fora és la mateixa que es vol aconseguir a l'interior (com ara a alguns mesos de la primavera i la tardor, i durant algunes hores del dia de la resta de l'any), s'atura el sistema de bombes de calor i simplement es filtra l'aire del carrer abans de fer-lo circular per l'edifici. Per tal que sigui més eficient, el sistema està informatitzat i automatitzat, de manera que s'activa quan els sensors detecten la temperatura adequada.

Per altra banda, s'ha incorporat una gran finestra bioclimàtica a les golfes de l'edifici, que és per on s'evacua la calor. A un centre d'art no hi ha possibilitat d'obrir les finestres, però aquesta estructura permet de renovar l'aire al mateix temps que funciona com a aïllament tèrmic i proporciona llum natural a l'espai. Els criteris ecològics s'han tingut en compte també en la fusteria de l'edifici: el parquet és de bambú i la fusta de les baranes compta amb certificació.

La rehabilitació de l'edifici de l'Harmonia va guanyar un des Premis de Medi Ambient de la Generalitat, i va ser un dels quinze edificis que van representar l'estat espanyol a la V Conferència Mundial d'Arquitectura Sostenible celebrada a Melbourne (Austràlia) l'any 2008.

Funció pedagògica
L'edifici de l'Harmonia, com a centre d'art, rep moltes visites, incloses les de les escoles de la ciutat. I ara els criteris energètics s'han incorporat a la tasca pedagògica de l'espai. Així, es pot visitar la sala geotèrmica, i s'han instal·lat plafons i indicadors al pati que expliquen com funciona la captació de fred o calor del subsòl.

Per al altra banda, també s'ha volgut col·laborar en la recuperació del patrimoni forestal i la biodiversitat, i per això s'han plantat al pati exemplars del citrus medica, un fruiter de cítrics amargants típic del Baix Llobregat abandonat fa anys en favor dels cítrics més dolços.

Notícies relacionades: 

Lliurats els premis a les millors iniciatives locals de medi ambient 

*En les properes setmanes Sostenible.cat publicarà els reportatges de les iniciatives més destacades, que podreu trobar en un nou especial

Relacionats

Notícia

S’ha constituït a L’Hospitalet la Taula d’Emergència Climàtica, integrada pels grups polítics de l’Ajuntament, tècnics municipals, entitats veïnals, socials i ambientals, i altres agents de la ciutat compromesos amb el clima i la salut. Amb la seva creació, es dona compliment a la moció sobre l’emergència climàtica aprovada per unanimitat al Ple municipal del passat mes de setembre.

Article
 

Es recolliran dades que s'utilitzaran per establir accions per millorar la salut de les persones, disminuir la contaminació i optimitzar els recursos d'aigua i electricitat, entre d'altres. 

Notícia
La campanya solidària es porta a terme a més de 80 ciutats de tot el territori, com Madrid, Sevilla, Barcelona, Santander o Palma de Mallorca.

La iniciativa, organitzada per Ecovidrio, té l’objectiu de sumar esforços davant aquesta malaltia i potenciar el reciclatge d’envasos de vidre

Butlletí