Bioconstrucció

Article

En els darrers anys s’han multiplicat les experiències de construcció en fusta, també d’edificis municipals

Opinió
La millora energètica del parc immobiliari rellançaria la construcció en la bona direcció
Reportatge
Tòxics que s'amagen als materials constructius, als mobles, les pintures, detergents o ambientadors que gastem; fongs per humitat i falta de llum o ventilació, radiacions naturals, com el radón, i artificials, com les provinents de la xarxa elèctrica, transformadors o els propis sistemes, com el wifi, dels quals ens dotem per fer-nos la vida més còmoda... Els edificis que habitem amaguen trampes, en ocasions mortals, tenir consciència d'això pot ajudar-nos a crear ambients realment saludables per les nostres famílies....

D'això ha tractat el Congrés de Bioarquitectura que s'ha celebrat aquests dies, del 18 al 20 de maig, al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Les jornades han reunit a un bon grapat d'experts per exposar la relació entre arquitectura, clima i salut, i per explicar que hi ha maneres de construir que permeten viure-hi més bé.

Notícia
El Living Lab LOW3 és la continuació del projecte LOW3, la casa solar dissenyada i construïda per un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per participar en el concurs internacional Solar Decathlon Europe 2010. L'espai serà un laboratori de construcció i experimentació sostenible, eficiència energètica i energies renovables.
Notícia

L'arquitectura  i l'urbanisme del nou paradigma és el títol de l'acte que ha tingut lloc en la jornada Idees per a un futur més sostenible, celebrada en el marc del saló Construmat a Fira de Barcelona. Cinc arquitectes de primera fila hi han exposat com entenen el present i sobretot el futur de l'arquitectura sostenible. Més enllà de les diferències, totes les visions han coincidit  en que s'està produint un canvi de paradigma en l'edificació que conduirà a un escenari molt diferent del que hem conegut en el segle XX.

Notícia
Neix Wikipedra, un portal dedicat a la construcció tradicional en pedra seca
Wikipedra és un espai 2.0 dedicat a la preservació i difusió del ric i desconegut patrimoni configurat per milers de barraques i cabanes de pedra seca de Catalunya. El projecte l'ha desenvolupat l'Observatori del Paisatge a partir d'una idea de l'Obra Social de CatalunyaCaixa. Tanmateix, ha estat possible per tot un treball de base realitzat durant anys i de forma desinteressada per l'associació Drac Verd i altres entitats, que han inventariat amb el màxim rigor aquest patrimoni. El portal s'ha presentat a Barcelona en un acte celebrat a l'Auditori de La Pedrera.
Entrevista
Joan Sabaté va crear i dirigeix SaAS, Sabaté associats Arquitectura i Sostenibilitat, un estudi dedicat al desenvolupament de projectes amb un èmfasi especial en els aspectes d'innovació tecnològica i sostenibilitat. Sabaté afirma que l'arquitectura del nostre país pateix un estancament econòmic i, sobretot, conceptual. Tanmateix veu en la crisi una oportunitat per superar el clima de neguit i de manca d'ambició que, segons ell, dominen ara mateix la professió.