L'autobús elèctric de Figueres, premi Medi Ambient 2009 del CILMA

Sostenible.cat
07/06/2010 - 00:00

El Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) ha premiat l'Ajuntament de Figueres per fomentar el transport públic urbà amb mitjans sostenibles, en concret, amb un autobús elèctric. És el primer vehicle d'aquestes característiques que es posa en marxa a Catalunya i va començar a circular el febrer del 2009 recorrent la "línia E" que enllaça els barris amb el centre de la ciutat.

El premi Medi Ambient a iniciatives locals per a la mitigació del canvi climàtic es dóna a actuacions realitzades durant l'any anterior i que van més enllà del que exigeix la normativa. El jurat ha escollit la "línia E"  per la seva eficàcia ambiental i el caràcter innovador i exemplaritzant, i també s'ha tingut en compte el caràcter exportable de l'autobús elèctric.

El vehicle té capacitat per a 20 persones i ha estat subvencionat per la Diputació de Girona, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i el Departament de Medi Ambient i Habitatge. Vist l'èxit del projecte, la Unió Europea finançarà, com a experiència pilot, un segon autobús per ampliar la flota. Aquesta iniciativa permet reduir l'ús d'energies fòssils, la contaminació per CO2 i el soroll. A més, és pràctic per als ciutadans. Els seus promotors el consideren la punta de llança d'un conjunt de projectes de sostenibilitat de Figueres.

"L'autobús és un exemple pràctic i visual de sostenibilitat que es passeja pel carrer", afirma Richard Elelman, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres, "però només té sentit quan tanquem el cicle, i retornem l'electricitat a la xarxa". Conscients que hi ha un consum d'electricitat, Elelman avança que el segon pas és modificar el Pla General de Figueres per permetre la instal·lació de plaques solars en edificis públics i privats. El Pla és del 1983 i l'aplicació del Codi Tècnic de l'Edificació, el 2006, ha comportat problemes de normativa. Amb l'aprovació de la modificació al setembre d'aquest any es preveu obrir la porta i facilitar les instal·lacions solars. En aquesta línia, hi haurà una inversió en panells solars per a aigua calenta per a la piscina municipal.

Figueres, punt de referència al sud d'Europa

Quan des de fora s'observen el gran nombre d'iniciatives i projectes on està implicada, podem considerar la ciutat de Figueres com un punt de referència en projectes ambientals en el sud d'Europa. D'una banda, forma part del Pacte d'alcaldes que té com a fita un ús eficient de l'energia que faci possible el mateix nivell de serveis municipals amb un estalvi energètic net. El Pacte vol estimular també l'eficiència energètica en el conjunt de la ciutadania. El pacte d'alcaldes fixa l'objectiu, per al 2020, de reduir un 20% l'ús d'energia, augmentar un 20% l'eficiència energètica i incrementar un 20% les energies renovables.

També està implicada en l'associació de municipis Energie-Cités, que agrupa les ciutats europees que fomenten les energies sostenibles, la protecció del medi ambient i les polítiques urbanes. Des del febrer d'aquest any, Figueres i la ciutat de Rennes (França) són els líders polítics del projecte IMAGINE d'Energie-Cités on es dinamitzen els actors privats, la comunitat acadèmica i les administracions per intercanviar experiències i visions d'un futur sense energies contaminants.

D'altra banda, cada octubre organitza The Figueres Conference, una trobada amb les principals ciutats ecològiques d'Europa (París, Berlin, Roma, Helsinki, Malmö, entre d'altres). És un espai per donar a conèixer tot allò que es fa i establir lligams entre iniciatives. "També volem situar Figueres al mapa de ciutats sostenibles", explica Elelman.  Enguany serà la tercera edició i se centrarà en l'aigua i la seva gestió. En la primera edició va tractar la mobilitat sostenible i en la segona les energies renovables.

Tota aquesta dinamització es veurà catalitzada per la futura facultat universitària d'energies renovables i desenvolupament sostenible, vinculada de l'anglesa Montfort University."El setembre d'aquest any començarem els estudis i el 2012 tindrem estudis presencials", explica Elelman.

Les millor iniciatives locals de Girona

El premi Medi Ambient a iniciatives locals per a la mitigació del canvi climàtic, dotat amb 5.000 euros, és un reconeixement també a l'impuls d'aquesta ciutat catalana de 44.000 habitats.

En aquesta edició del premi, s'han presentat quatre propostes més, a part de la guanyadora. Han estat les de l'Ajuntament de Girona amb el projecte "Mitigació del canvi climàtic a Girona. Implantació de la bicicleta pública", l'Ajuntament de Palafrugell amb "Palafrugell, turisme respectuós amb el medi ambient. Xarxa d'establiments respectuosos amb el medi ambient", l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm amb la iniciativa "Restauració de la llera de la riera de Vallicrosa a l'espai font del Pic i el seu entorn a Sant Hilari Sacalm" i, finalment, l'Ajuntament de Vilablareix amb el projecte  "Aprofitament de les aigües pluvials per al reg de zones verdes municipals".

El Jurat del premi ha estat format per representants del CILMA, dels ens locals, del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, de la Universitat de Girona, del món empresarial, d'una entitat naturalista i dels mitjans de comunicació. El lliurament del premi es va celebrar el dissabte 5 de juny al centre polivalent "La Torrentera" d'Aiguaviva, equipament guanyador del premi 2008 per l'ús d'energies renovables.  

 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El ple de l'Ajuntament de Reus ha aprovat de manera inicial el passat divendres, 5 de maig el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, així com sotmetre a exposició pública el document i l'estudi ambiental estratègic.

Butlletí